Партията на Вучич спечели Белград 05.03 | 14:14

Още 3 партии влизат в местния парламент

От iNews.bg

Сръбската прогресивна партия (СПП), чийто лидер е президентът Александър Вучич, води уверено в изборите за общински съвет на Белград. Това сочат данните от екзитпола, обработени от социологическия център "Ипсос". Според наличната към момента информацият СПП е получила подкрепата на 45,1 на сто от гласоподавателите. Освен нея, долният праг от 5% преминават още три политически сили. Става дума за партията на бившия кмет на Белград Драган Джилас (18.8%), независимия кандидат и бивш председател на община Нови Белград Александър Шапич (9%) и Социалистическата партия на Сърбия на настоящия външен министър на Ивица Дачич (6,1%).

БГНЕС припомня, че изборите за общински съвет на Белград приключиха и всички 1185 избирателни секции затвориха в 20:00 ч. местно време (21:00 часа българско). Според проучванията на общественото мнение избирателната активност по време на закриването на избирателните секции надвишава 51,3%. В изборите участваха общо 1 млн. 611 хиляди граждани с право на глас.

Сръбският председател на ГИК Зоран Лукич заяви в ефира на националната телевизия, че гласуването е извършено без сериозни нарушения. Според думите му крайните резултати ще бъдат ясни в рамките на 24 часа след затварянето на избирателните секции, т.е. до 20:00 часа местно време днес.

За възможността да влязат в общинския съвет на Белград с 110 места, се състезаваха 24 партии, партийни коалиции и граждански групи.

Водещи

Най-четени