Повечето външни министри от ЕС искат старт на преговорите с Тирана и Скопие за еврочленство 30.08 | 18:16

В същото време обаче има известни опасения относно забавянето на борбата с престъпността и корупцията

От iNews.bg

Европейският съюз трябва да вземе решение за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания, предаде ДПА, като се позова на мнението на повечето външни министри на ЕС, въпреки опасенията относно забавянето на напредъка в борбата против корупцията и организираната престъпност.

"Мисля, че ЕС трябва да има интерес към Западните Балкани”, каза германският външен министър Хайко Маас в Хелзинки, обяснявайки, че е важно да се попречи на други, които не споделят същите ценности, да разширяват своето влияние, предаде БГНЕС.

Германската информационна агенция припомня, че членовете на ЕС през юли отложиха решението си да започнат преговори за октомври, въпреки че Европейската комисия прецени, че Северна Македония и Албания са изпълнили всички предпоставки за това. В този момент Германия не беше готова да даде "зелена светлина", а Франция и Холандия изразяват резерви по въпроса от известно време.

Основните опасения се отнасят по-специално до Албания, докато за Северна Македония съществува принципен консенсус, че тя трябва да бъде възнаградена за предприемането на огромната стъпка, когато миналата година разреши десетилетния спор с Гърция за името. В резултат на това "висеше във въздуха" идеята за започване на преговори със Скопие, докато с Тирана бе отложена, предаде ДПА.

"Страните трябва да се оценяват индивидуално”, каза външният министър Никола Димитров и добави: "Две е по-добре от една. Но също така мисля, че една е по-добре от нула".

Маас каза, че не вижда нужда двете страни да се разглеждат отделно.

След днешните разговори върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че страните членки са показали "още по-голяма подкрепа и решителност и осъзнаване на необходимостта от предприемане на нови стъпки в процеса на разширяване”.

"Присъединяването към ЕС е важно за страните от региона, но се забравя колко важно е самият Съюз да обедини континента”, каза Могерини. Тя каза, че "който и да е играч" извън Европа не е в състояние да надмине ролята на ЕС в региона, тъй като търговията и инвестициите в ЕС на Балканите са много по-големи от където и да е другаде по света.

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто, чиято страна е председател на ротационното председателство на ЕС, заяви на пресконференция, че ако в Съюзът не присъстват Западните Балкани, там ще бъде някоя друга световна сила. Той подчерта, че страните от региона трябва да засилят върховенството на закона и свободата на изразяване преди присъединяването към ЕС, но и регионалното сътрудничество е важно. 

Водещи

Най-четени