Подготвят се промени в румънското правителство 14.07 | 16:15

От iNews.bg

Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че е завършила оценката на дейността на няколко министерства, а на заседание на Националния изпълнителен комитет на Социалдемократическата партия (СДП) в понеделник ще бъде взето решение за необходимите промени в правителството, съобщават румънски медии.

От изказвания на премиера Дънчила, направени вчера в градовете Кълъраш и Слобозия, стана ясно, че е направена оценка на дейността на осем министерства, включително на ръководени от коалиционния партньор АЛДЕ. Дънчила каза, че би искала в началото на септември да бъде осъществена и втора фаза на промени в правителството.

Изпълнителният комитет на СДП ще се събере утре в 12,00 ч. в парламента. Според източници от управляващата партия, цитирани от агенция "Медиафакс", сред министерствата, в които ще настъпят промени, са тези на външните работи и на енергетиката, ръководени от представители на коалиционния партньор Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ). 

Според източниците СДП възнамерява да поеме министерството на външните работи, а в замяна на това да предостави вицепремиерски пост на АЛДЕ, след като вицепремиерът Виорел Щефан се оттегли, за да стане член на Европейската сметна палата и в момента неговите правомощия се изпълняват временно от министъра на финансите. 

За министър на енергетиката се спряга депутатът от АЛДЕ Тома Петку, който е заемал този пост и преди.
Според източниците е вероятно да настъпят промени и в министерствата на развитието, на вътрешните работи, на транспорта и на земеделието.

Водещи

Най-четени