Путин може да остане в Кремъл още 16 години? 11.03 | 17:33

Това става възможно с одобрените от двете камари на руския парламент промени в Конституцията

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин ще може да се кандидатура за държавен глава и след 2024 г., когато изтича настоящият му втори поред и общо четвърти мандат. Това предвиждат одобрените днес и от двете камари на парламента конституционни променисъобщава БНР.

Близо четиристотинте конституционни промени бяха окончателно одобрени на трето четене на заседание на Държавната Дума тази сутрин. За промените гласуваха 383-ма депутати от управляващата партия "Единна Русия", от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски и от "Справедлива Русия" на Сергей Миронов.

 Присъстващите в пленарната зала 43-ма депутати от Комунистическата партия на Генадий Зюганов се въздържаха. В ранния следобед промените получиха подкрепата и на сенаторите в Съвета на федерацията.

В досегашната версия на основния закон беше написано, че едно и също лица може да заема президентския пост не повече от два поредни мандата. Самият Владимир Путин предложи да отпадне думата "поредни", така че бъдещите президенти да могат да се кандидатират не повече от два пъти.

По време на вчерашното второ четене на законопроекта в Думата първата жена космонавт и настоящ депутат от "Единна Русия" Валентина Терешкова предложи на свой ред зануляване на президентските мандати след влизането в сила на конституционните промени. Това дава правото на действащия президент да се кандидатира за още два шестгодишни мандата.

Намиращият се в пленарната зала Путин не възрази, но уточни, че поправката трябва да бъде одобрена от Конституционния съд.

Ако това стане, теоретично Владимир Путин може да остане на президентския пост до далечната 2036 г., когато ще бъде на 84 години.

Водещи

Най-четени