Разследват за монопол Google, Amazon и Apple 25.07 | 12:21

Щатското правосъдно министерство ще проверява IT-гигантите дали не задушават конкуренцията

От iNews.bg

Високотехнологичните интернет компании ще бъдат разследвани по подозрения за монопол и потискане на конкуренцията от Министерството на правосъдието на САЩ. Според в-к. "Уолстрийт джърнал" на проверки ще подлежат Гугъл, Амазон и Епъл, предаде БНТ.

Месеци след предложенията на демократи, републиканци, както и на президента Тръмп, министерството на правосъдието стартира разследване за пазарните практики на технологичните гиганти, което има за цел да установи колко добросъвестни са те към крайния потребител.

Антимонополният отдел посочва, че съществуват подозрения за действия на определени компании, които "задушават конкуренцията в интернет търсачките, социалните медии и в някои търговски услуги".

Според анализатори обаче, разследването на американското правосъдно министерство е твърде широкоспектърно. При антимонополните дела трябва да бъде доказана "вреда за крайния потребител", докато компаниите, за които се подозира че ще бъдат разследвани, предоставят безплатни или евтини услуги, при които тази вреда е трудно доказуема.

Макар и разследването на американския регулаторен орган да е фокусирано върху установяване на злоупотреба с прекомерен пазарен дял, причината за него е по-скоро намиране на правна предпоставка за налагане на нови рестрикции, целящи защита на личните данни на потребителите.

Водещи

Най-четени