Разцепление в ЕС! Германия се обяви против затварянето на Балканския маршрут 07.03 | 19:35

Останалите европейски държави са на обратното мнение

От Беатрис Николова

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против затварянето на мигрантския маршрут през Западните Балкани, предаде DPA.

Преди началото на срещата на високо равнище ЕС-Турция Меркел заяви, че притокът на мигранти и на търсещи убежище трябва да намалее, но не само за "някои или за няколко страни".Не може подходът на Европейския съюз да е "да се затваря едно или друго", каза тя по повод дискусиите за необходимостта от затваряне на границите за бежанците.

Германският канцлер изрази надежда, че на днешната срещата в Брюксел ще бъде постигнат напредък, но подчерта, че преговорите ще са трудни, съобщи Ройтерс.

Това ще е едно от най-важните заседания – става дума за изпълнението на плана на ЕС и Турция, който е ключов за преодоляване на проблема с бежанците, заяви германският лидер.

Въз основа на този план ще можем да осигурим подобряване на условията за живот за бежанците близо до родината им. Така допринасяме за борбата с причините за бягството.

Второ, искаме да намалим броя на нелегалните мигранти, но във всички страни, включително в Гърция. Затова и трябва да намерим решение с дългосрочна перспектива, което да предвижда защита на външните граници на ЕС, като условие за съществуването на Шенген, отбеляза тя.

По думите ѝ може да се предприемат мерки за охрана на морските граници само при сътрудничество с Турция.

Министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка изрази различно становище.

"Без затварянето на т.нар. балкански маршрут, по който хиляди нелегални мигранти достигат до Европа, проблемът с миграцията е невъзможен за решаване", заяви Соботка.

"Мисля, че дебатите на днешната среща няма да бъдат лесни. Преди всичко предстои да се обсъди въпроса за затварянето пред нелегалните мигранти на т.нар. балкански маршрут и да се увеличи броят на контролните пунктове не територията на Гърция. Не трябва да се допуска, както през миналата година, хиляди бежанци безконтролно да проникват в центъра на Европа", заяви Соботка.

На същото мнение са и останалите страни от Вишеградската четворка - Словакия, Полша и Унгария.

Чешкият лидер също така напомни и за множеството предупреждения от страна на Прага, Братислава, Варшава и Будапеща към техните европейски партньори за необходимостта колкото се може по-скоро да се прекрати транзита на нелегални мигранти през Балканите. "Текстът на заключителния документ отразява това, което Вишеградската четворка посочва вече от няколко месеца. Закриването на балканския маршрут по негово мнение се явява "необходимо условие за преодоляването от страна на Евросъюза на ситуацията с нелегалната миграция", заяви чешкият премиер. Соботка също така настоя Турция да изпълни своята част от споразумението с ЕС за ограничаване на притока от мигранти към Съюза.

Турция от своя страна разкритикува ЕС за четиримесечното забавяне на обещания фонд от три милиарда евро за бежанците, за който Брюксел и Анкара се споразумяха през ноември.

"Вече минаха четири месеца. А средствата все още не са предоставени", заяви турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Междувременно австрийският канцлер Вернер Файман беше категоричен, че Евросъюзът не трябва да разчитат на Турция за справяне с мигрантската криза, а самостоятелно да защитава външните си граници.

"Добре е, че със съседите можеш да се договориш, добре е да се договориш, но не трябва да разчиташ само на това. Външните граници трябва да защитаваме самостоятелно", изтъкна Файман при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.

Евросъюзът не трябва също да жертва своите политически принципи и да променя позицията си по въпроса за облекчаването на визовия режим и присъединяването на Турция, подчерта още той.

"Аз настоявам еднозначно да се обяви: ние закриваме всички маршрути, включително балканския", категоричен бе канцлерът.

Австрийският външен министър Себастиан Курц пък посъветва мигрантите, които се опитват да влязат незаконно в Македония, да си останат в Гърция.

Държави, като Австрия, Германия или Швеция не могат да приемат всички хора, които желаят да се преселят там, каза той в интервю за обществената телевизия А Ер Де.

Що се отнася до десетките хиляди нелегални, които в момента са се струпали в гръцкото градче Идомени, Курц ги посъветва да потърсят убежище в Гърция, защото в тази страна има по-малко бежанци на глава от населението, отколкото, например, в Австрия. Освен това Гърция много скоро може да разчита на голяма финансова помощ от страна на Евросъюза, добави австрийският външен министър.

Виена остро критикува действията на гръцките власти по мигрантския въпрос. Причината е в това, че Гърция не охранява външните граници на ЕС, с което фактически допринася за задълбочаване на кризата. Неотдавнашен доклад на ЕС констатира сериозни нарушения от страна на Атина, която се стреми единствено и само да изпраща мигрантите на север към Македония. Това принуди Виена да вземе спешни мерки и да изпрати помощ на Македония, включително и в жива сила, за да се затвори македонско-гръцката граница и по този начин да се защити Европа от незаконните мигранти.

Българският министър-председател Бойко Борисов също заяви, че позицията на България по въпроса е всички външни граници трябва да се затворят, така както е и шенгенското споразумение, да се минава само през официалните контролно-пропускателни пунктове.

Той посочи, че в България се провеждат занятия и учения, строят се съоръжения и се инвестират десетки милиони, затова да се гарантира сигурността по границите.

"Тук има парадокс, защото Европа иска от нас да пазим шенгенски граници по шенгенски образец, но всъщност не сме в Шенген. Надявам се тази година и този парадокс да бъде приключен. Края на годината, доколкото знам са си дали срок да се въведат отново шенгенските правила, така че ни очаква работа", допълни министър-председателят.

Водещи

Най-четени