Рекорден брой жертви на коронавируса за денонощие по света 10.01 | 10:59

Регистрирани са 15 000 смъртни случая на заразени с COVID-19

От iNews.bg

Ежедневната смъртност от усложнения на заболели от коронавируса SARS-CoV-2 регистрира тази събота най-сериозните си данни за пандемията досега, регистрирайки 15 000 смъртни случая от болестта COVID-19 през последните 24 часа, докато няколко държави вече реализират агресивни планове за ваксинация, съобщава RTVE, предаде БГНЕС.

За Световната здравна организация (СЗО), която съобщи тази цифра на традиционната си ежедневна пресконференция от Женева (Швейцария), това е рекордна цифра, с която общия брой смъртни случаи от пандемията достига 1,9 милиона.

Агенцията на системата на ООН също потвърди, че са регистрирани и 800 000 нови инфекции от патогена, една от най-високите дневни цифри за повече от година здравна криза и с това стават общо 87,5 милиона.

От своя страна, данните, дадени от университета "Джон Хопкинс", са по-близки до тези на СЗО, тъй като те регистрират, че през същия период 14858 души са починали от COVID-19, докато 812,212 засегнати са потвърдени.

Според СЗО в Европа, с натрупани 28 милиона случая и 622 000 смъртни случая и регистрирани 273 000 инфекции и 6 000 смъртни случая между петък и събота, засега няма доказателства за явно подобрение в сравнение с предходните седмици.

Америка е тази, която притеснява най-много. 440 000 положителни диагнози и 7 800 смъртни случая са добавени през същия ден, така че континентът се натрупва за повече от година пандемия от 38 милиона инфекции и над 900 000 смъртни случая.

Повечето експерти стигат до извода, че декемврийските празници, в които е имало срещи за празненства на Коледа, без да се зачита социалното дистанциране, използването на маска и измиването на ръцете, са началото на нарастването на случаите, което води до колапс на здравните системи, особено в Латинска Америка.

САЩ остават най-засегнатата държава с 21 милиона случая, следвани от Индия (10 милиона) и Бразилия, които през последния ден отчитат рекорден брой ежедневни случаи (62 000, като над 8 милиона са заразени) .

Великобритания, където премиерът Борис Джонсън отново постанови строга карантина на 4 януари в лицето на експоненциалното нарастване на случаите и смъртните случаи, поддържа крива на растеж на позитивите при постоянна височина с 2,9 милиона, докато Русия върви в обратна посока с натрупване от 3,3 милиона. Във Франция (2,7 милиона инфекции), Италия (2,2 милиона) и Испания (2 милиона) кривата на ежедневните положителни резултати отново се повишава, но все още не е достигнала върховете от ноември. Германия (1,8 милиона случая общо) показва известна стабилизация след седмици на силен растеж, докато Колумбия продължава да отчита рекордни дневни данни и добавя 1,7 милиона положителни резултати.

Въпреки че Африка е един от континентите, който е най-малко засегнат от въздействието на пандемията, здравните власти наблюдават с тревога нарастването на инфекциите и смъртните случаи, които вече са достигнали съответно 3 милиона и 72 000 на целия континент, според Университета "Джон Хопкинс".

Но 40,3% от всички случаи на континента и 32 824 смъртни случая се отчитат в една държава: Южна Африка.

"Броят на случаите се увеличи бързо през последните седмици, тъй като ние отпуснахме контрола и хората започнаха да се движат", уверява директорът на Африканския център за контрол и профилактика на заболяванията Джон Нкенгасонг.

Южна Африка е изправена пред по-агресивна втора вълна, отчасти поради наличието на варианта на коронавируса N501Y, който би бил по-трансмисивен и би бил над 110 000 инфекции, регистрирани само през последната седмица.

Южна Африка е последвана от Мароко с около половин милион инфекции, Тунис (почти 155 000), Египет (147 810) и Етиопия (127 572).

На фона на пълната карантина, която преживява Великобритания, кралица Елизабет II и съпругът й, принц Филип, херцог на Единбург се ваксинираха.

Кралицата на 94 г. и херцогът на 99 г. са ваксинирани от кралския лекар в тяхната резиденция в замъка Уиндзор, извън Лондон.

На други места във Европа, във Ватикана, се съобщава, че Фабрицио Сокорси, личен лекар на папа Франциск, е починал в резултат на COVID-19.

78-годишният Сокорси е приет в болница "Джемели" за онкологична патология. Той е избран за личен лекар от папа Франциск през 2015 г., когато е бил консултант в Дирекцията по здравеопазване и хигиена на Ватикана и директор на спешния център по хепатологията в болницата "Сан Камило де Рома".

На 2 януари Ватиканът обяви, че ще започне кампанията си за ваксинация срещу коронавируса в средата на месеца и ще има приоритетни служители в областта на здравеопазването и обществената сигурност, възрастни хора и служители с контакт с обществеността.

Водещи

Най-четени