Решетников: Шпионският скандал е част от американски план 14.09 | 14:00

България, като член на НАТО, трябва да се подчинява на някакви други наредби, казва още той

От iNews.bg

Шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва, каза в интервю за БНР бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников.

На въпрос как скандалът ще се отрази на планираното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Москва Решетников отговори:

"Засега влияе много лошо, но до октомври има още много време. Ако посещението е утре, то ще се провали. Трябва да контактуваме на всяка цена, но все пак да не го разваляме преди да е започнало. Това е най-главното".

Решетников, който е сочен като основна фигура в шпионския скандал, смята, че в България е задействан американски план. "Предполагам, че България, като член на НАТО, трябва да се подчинява на някакви други наредби. И затова е тази атака, защото русофилите са все пак една голяма част от българския народ. Техните противници трябва да ограничат тяхната дейност", каза той.

На Леонид Решетников беше забранено да посещава България в следващите 10 години във връзка с делото за шпионаж срещу председателя на сдружението "Русофили" Николай Малинов.

В отговор на въпрос за евентуалната му намеса, пряко или косвено, във вътрешните работи на България, не в качеството си на пенсионер, а на директор на Руския институт за стратегически изследвания например, Решетников заяви: "Нашият институт е правил анализи за ситуацията на Балканите, за политиката на САЩ в този регион, за ситуацията в България, разбира се, всички институти това правят".

"При вас непрекъснато казват, че аз организирах избирането на г-н Радев за президент. Но никой не казва как съм направил това. Никой не обяснява на хората...Вече няколко години казват едно и също: "Решетников сложи президент на България". Това е работа на спецслужбите", каза още той.

Водещи

Най-четени