Русия разкри трите маршрута за нелегална доставка на нефт от ИД за Турция 02.12 | 21:00

"Ислямска държава" печели годишно между 1.5 млрд. и 2 млрд. долара от нелегална продажба на нефт

От iNews.bg

Руски военни представиха видеокадри от сателит и безпилотни самолети, на които се виждат дълги колони цистерни с петрол на път за Турция.

В региона действа организирана шайка от бандити и представители на турския елит, които търгуват с нефт, заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

По различни оценки, "Ислямска държава" печели годишно между 1.5 млрд. и 2 млрд. долара от нелегална продажба на нефт.

Антонов съобщи пред журналисти и кореспонденти от руски и западните медии и в присъствието на чуждестранните военни аташета, акредитирани в Москва, че руските военно-космически сили са засекли три маршрута, по които Турция изнася краден петрол от Сирия, който ѝ го продава ИД. В този престъпен бизнес е въвлечено  висшето управление на Турция и лично на семейството на президента Реджеп Ердоган.

"Основният потребител на този краден петрол от законните му собственици в Сирия и Ирак е Турция. Според данните, с които разполагаме, в този престъпен бизнес е въвлечено висшето политическо ръководство на Турция - президентът Ердоган и семейството му. Русия неведнъж е говорила за опасността от заиграването с терористите, това е все едно да се налива масло в огъня. Пожарът от една страна може да се прехвърли в други държави от региона на Близкия изток", заяви зам.-министърът.

За да ликвидират този канал, Въздушно - космическите сили на Русия нанасят удари по обектите за добив, съхранение, преработка и транспортиране на нефтопродукти на тези територии от Сирия, които са под контрола на ИД.

В резултат на ударите на руската авиация за два месеца са поразени 32 нефтодобивни комплекса, 11 нефтопреработващи завода, 23 петролни помпени станции. Унищожени са 1 080 цистерни, транспортиращи нефтопродукти.

По този начин незаконният добив на нефт на сирийска територия е намален почти наполовина.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Руската федерация има неопровержими доказателства, въз основа на данни от космическото и въздушното разузнаване, за участието на Турция в този бизнес, заявява генерал Сергей Рудсков като добави, че сега се представят само част от притежаваните от руското военно министерство данни.

Той определи три основни маршрути за транспортиране на петрол за Турция от области, контролирани от въоръжени банди на ИД в Сирия и Ирак: западен, северен и източен.

Ще бъде разкрита цялата верига на доставките на петролни продукти в Турция, от производството до пунктовене за рециклиране, обеща Рудсков.

1606170

Терористите от "Ислямска държава" имат в момента не по-малко от 8 500 цистерни, които денонощно превозват 200 000 барела нефт, заяви още генерала.

"Като цяло към днешна дата в престъпния бизнес с търговията с нефтопродукти терористите разполагат с не по-малко от 8 500 цистерни, които денонощно превозват 200 000 барела нефт", каза той.

Ген. Сергей Рудцкой съобщи още, че руската военна спътникова и разузнавателна информация е регистрирала само в един ден преминаването на 240 бензиновози от сирийска страна към Турция. По изчисления на руското военно министерство на ден Турция печели по 3 млн. долара от петрола, които купува от ИД и вследствие на ударите от руската авиация по тези своеобразни коридори за пренос на петрол от Сирия, Анкара е започнала да губи по един и половина милиона долара, с което печалбата и е намалена на половина.

"Третият маршрут на транспортиране на незаконен петрол в Турция започва от районите, където се добива - в североизточна Сирия и северозападен Ирак. На записите и снимките се вижда групирането на бензиновозите и тежкотоварни камиони от трите страни на границите на Турция със Сирия и Ирак", отбеляза Рудской.

Руското висше военно командване използва случая да призове САЩ и водената от тях коалиция да не гледат безучастно на този незаконен трафик на петрол от "Ислямска държава" към Турция и да ги унищожават и те на свой ред.  

Руското командване е убедено, че свалянето на военния ѝ самолет СУ-24 в Сирия от турските ВВС миналата седмица е било, за да се осигури сигурността по транспортирането на незаконния петрол от страна на Анкара по т.нар. "западен път" на прехвърляне в турските пристанища, намиращи се в югоизточните и райони, където той се продава директно на трети страни.

"Основният консуматор на този петрол, откраднат от законните собственици в Сирия и Ирак, е Турция. Според наличната информация най-високото ниво на политическо ръководство в страната, президентът Реджеп Ердоган и неговото семейство, са замесени в този криминален бизнес", каза зам-министърът на отбраната Анатолий Антонов в кулоарите на конферениця в Москва за борбата с тероризма.

Той заяви също, че годишно доходите на "Ислямска държава" от нелегална продажба на петрол са около 2 млрд. долара.

"Доходите от продажбата на нефт са едни от най-важните източници на терористичната дейност в Сирия. Те (терористите) печелят около 2 млрд. долара ежегодно и използват тези средства за наемане на бойци от цял свят, за купуване на оръжие и оборудване", каза той.

Турският президент Реджеп Ердоган няма да признае вината си, дори ако лицето му бъде намазано с крадения нефт, заяви още Анатолий Антонов."Ние знаем цената на думите на Ердоган. Турските журналисти вече го хванаха веднъж в лъжа, откривайки оръжейни доставки на Турция за бойците под формата на хуманитарна помощ. Заради това журналистите бяха арестувани. Няма да си подадат оставката ръководителите, по-специално господин Ердоган, и нищо няма да признаят, дори ако лицата им бъдат намазани с крадения нефт", каза Антонов.

"Цинизмът на турското ръководство е безграничен. Погледнете какво правят?! Влязоха в чужда държава, безогледно я грабят. А щом стопаните пречат, значи трябва да бъдат отстранени", продължи зам-министърът.

"Може и да изглеждам праволинеен, но контролът върху този крадлив бизнес може да бъде поверен само на най-близките хора. Интересно е, че никой на Запада не се интересува от въпроса, че синът на турския президент е ръководител на една от големите енергийни компании, а зетят е назначен за министър на енергетиката. Какъв блестящ бизнес! Възможно ли е подобно нещо другаде? Е, да, ще се повторя, разбираемо е, че такива работи не могат да се възлагат на други хора, само на най-близките", подчерта Анатолий Антонов.

Междувременно турският президент Тайип Ердоган заяви, че никой няма право да клевети Турция като я обвинява, че купува петрол от джихадистите. Ердоган посочи, че ще се оттегли, ако подобни твърдения бъдат доказани. В реч пред университета в катарската столица Доха турският президент каза още, че не иска отношенията с Москва да са влошат още повече.

Фактите, които обвързват Турция и "Ислямска държава" не спират до тук, според руското военно министерство.

Около 2000 бойци, 120 тона боеприпаси и 250 превозни средства са влезли в Сирия от Турция през последната седмица от Турция в Сирия, съобщи Михаил Мизинцев, ръководител на руския контролен център за национална отбрана.

"Финансовите потоци от препродажбата на петролни продукти са насочени не само към обогатяване на най-висшето военно-политическото ръководство на Турция. Те в големи количества се връщат в Сирийската арабска република под формата на оръжия, боеприпаси и наемници от различни видове. Само през последната седмица в групи като "Ислямска държава” и "Джебхат Ан Нусра” са пристигнали 2000 бойци, разкри Мизинцев.

 

 

 

Водещи

Най-четени