Руски БТР-и нахлуха в Украйна 15.08 | 09:26

Колона с бронирана техника се промъкнала покрай хуманитарния конвой

От Антония Михайлова

Световните медии продължават да следят придвижването на руския конвой с хуманитарна помощ, предназначен за Източна Украйна. В четвъртък (15 август) вечерта, недалеч от хуманитарния конвой неочаквано била забелязана още една колона с бронирана техника.

След като 280-те камаза спрели на 37 км от украинската граница, журналисти от британските издания The Telegraph и The Guardian станали свидетели, по думите им, на пресичането на руско-украинската граница от руска бронирана техника.

Според журналистите колоната, състояща се от 23 бронетранспортьора, цистерни за гориво и ескортни автомобили, под защитата на тъмнината навлязла на територията на Украйна през дупка в загражденията в района на контролно-пропускателния пункт Изварино, намиращ се под контрола на сепаратистите, и изчезнала в неизвестна посока.

Според репортерите военните автомобили изобщо не се опитвали да скрият факта от своето присъствие и дори не изключили фаровете, когато пресекли границата. В същото време журналистите твърдят, че не са успели да видят никакви опознавателни знаци на бронетранспортьорите. В статия в The Telegraph се казва, че колоната е пресякла границата около 10 часа вечерта местно време.

1363002Подчертава се, че това е първият случай, фиксиран от западни журналисти, когато украинската граница се пресича от руска бронирана техника. Смята се, че бронираната техника не е свързана с хуманитарния конвой, разположил се на около 30 километра на руска територия по същия път. Едва ли това е нахлуване, от което толкова се опасява Западът, но инцидентът доказва, че военните доставки от Русия за проруски настроените бунтовници продължават, отбелязва изданието.

На свой ред The Guardian също отбелязва, че едва ли става дума за пълномащабна акция, но не е ясно колко надълбоко в украинска територия ще навлезе военната техника. Двата вестника отбелязват, че след преминаването на колоната част от военните останали да охраняват границата.

Водещи

Най-четени