СЗО: COVID-19 има потенцила да се превърне в пандемия 28.02 | 07:59

В България няма заболели, нови случаи по света, още държави потвърдиха случаи на коронавируса

От iNews

Към момента в България няма регистрирани случаи на новия коронавирус, но десетки хора остават под наблюдение в различни градове на страната. Това обяви на брифинг тази сутрин пред медиите ппредседателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски.

В момента има нова грипна вълна в страната, заяви Ангел Кунчев, като там, където това се налага, ще бъдат въведени съответните мерки.

Огнищата на коронавируса от нов тип запазват потенциала си да прераснат в пандемия и Световната здравна организация (СЗО) е готова да окаже помощ на всички засегнати страни, заяви ръководителя организацията Тедрос Гебрейесус, цитиран от  РИА Новости.

"Имаме сведения, че новият коронавирус има потенциал да се превърне в пандемия и СЗО ще предостави средствата, за да може всяка страна да се подготви по подобаващ начин", написа в Туитър Гебрейесус.

От СЗО предупредиха за пръв път за опасността от пандемия вследствие на разпространението на Covid-19 на 24 февруари.

Гебрейесус също така изтъкна, че здравната организация е изпратила комплекти за провеждане на анализи в 57 страни и средства за индивидуална защита в 85 страни. СЗО е подготвила над 80 хиляди медицински работници, проведени са курсове на различни езици.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също смята рискът от пандемия за явен. Той призова световните правителства: "Все още нямя пандемия, но има явен риск за възникването й. Сега настъпи времето да помолим правителствата да направят всичко възможно, за да спрат разпространението на коронавируса и това трябва да бъде направено незабавно”.

Той призна, че се притеснява за онези държавит от Третия свят, които нямат възможност за борба с коронавируса поради липса на средства.

И подчерта, че трябва да се избягва унижението на хората и да се спазват човешките прана по време на борбата със заболяването.

Ако болестта излезе от контрол, ще се сблъскаме със сериозни проблеми. Това ще окаже разрушително въздействие върху световната икономика. Може да възникнат негативни последствия за най-уязвимите бедни и най-слабо развити страни в света”, смята Гутериш.

Първи случаи бяха диагностицирани в Нидерландия, Северна Ирландия, Литва, Нигерия, Беларус и Нова Зеландия.

В Германия бяха регистрирани нови 14 заболели от коварната болест – те са в района на град Хайнсберг, с което общият им брой там достигна 20. На юг Баден-Вюртемберг съобщава за четири нови случая, с което общият им брой в провинцията е осем. Регионът Рейнланд-Пфалц също съобщи за един случай - мъж в Кайзерслаутерн, който е дал положителни резултати за вируса.

Междувременно германският вестник "Билд" съобщи, че всички пациенти с коронавирус в германската провинция Бавария са изписани от болницата и изпратени вкъщи.

Последната информация показва, че общият брой на заразените от коронавируса в Германия достигна 41, като за сега няма съобщения за починали.

20 нови случая са били потвърдени във Франция само за последните 24 часа.

Италия остава епицентър на коронавируса в Европа. 17 са вече починалите от COVID-19 страната, а броят на заразените достигна 650.  

Властите в Китай са регистрирали за последното денонощие 327 нови случая на заболяване от коронавирус, а 44 души са починали. Така общият брой на заразените достигна 78 824, а смъртните случаи вече са 2788, съобщи Държавният комитет по въпросите на здравеопазването и хигиената на Китай, цитиран от ТАСС. Новите случаи в Китай са със 100 по-малко от предното денонощие. В същото време над 36 хиляди души са оздравели и са изписани от болнични заведения.

В Южна Корея броят на заразените достигна 2022, след като бяха регистрирани 256 нови случая, съобщиха здравните власти на най-засегнатата от епидемията страна в света след Китай, предаде Франс прес. Повечето от новите случаи са в град Тегу, огнище на епидемията в Южна Корея, както и в съседната провинция Северен Кьонсан. Броят на починалите остава непроменен - 13 души.

В глобален мащаб, повече от 80 000 души в 50 държави са заразени с новия коронавирус COVID-19.

Продължават и сътресенията на световните борси заради заразата. Уолстрийт отново приключи със загуби. Индексът "Дау Джоунс” се срина с 4,4%. "Стандард енд Пуърс” загуби 12 на сто от миналата седмица. Европа също отчита загуби.

500-те най-богати хора в света загубиха общо 139 милиарда долара в понеделник, когато пазарите се сринаха заради опасенията, че коронавирусът ще подтисне световната икономика. Това е най-големият спад на богатството на Топ 500, откакто индексът на Bloomberg Billionaires е започнал да проследява данните през октомври 2016 г., съобщава Economic.bg.

Бернар Арно, председател на производителя на луксозни стоки LVMH, и основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос оглавиха загубите, като всеки от тях е загубил повече от 4,8 милиарда долара. Амансио Ортега, собственик на Inditex SA, е загубил 4 милиарда долара. Богатството на всички останали в Топ 10 на най-богатите в света е намаляло с по поне 2,3 милиарда долара. Марк Зукърбърг е загубил 3,48 млрд. долара.

Водещи

Най-четени