Самолетоносачът „Шарл де Гол” започна комуникация с руските военни 22.11 | 17:35

Засега не се координират съвместни удари, такива обаче вече се осъществяват заедно с американците

От Кристиан Костурков

Френският самолетоносач "Шарл де Гол”, който вече се намира в близост до сирийския бряг в Средиземно море, е установил контакт с руските военни, които извършват операции в района срещу "Ислямска държава”. Това съобщава журналистът на парижкото радио Europe 1 Дидие Франсоа, предеда ТАСС.

"Бойният кораб не само вече пристигна, за да подсили нашите ВВС, които действат в региона, но и вече установява по-тесни връзки с намиращите се в зоната съюзници. Към момента контактите с руската страна се ограничават до няколко навигационни комуникации, за да бъдат избегнати евентуални проблеми в морето”, разказва Франсоа. От думите му обаче става ясно, че засега французите и руснаците все още не координират съвместни бойни действия срещу терористите.

Това обаче не важи по отношение на въоръжените сили на САЩ в региона. "Комуникацията с американските военни се води непрекъснато. Действията се координират всеки час, разменя се и данни от разузнаването”, разказва журналистът.  И допълва, че планираните между французи и американци съвместни операции се осъществяват на много високо ниво. 

Водещи

Най-четени