Скопие: След договорите с България и Гърция стокообменът скочи сериозно 15.11 | 15:08

Това са добри примери за преодоляване на двустранни спорове, казва Кочо Ангушев

От iNews.bg

По време на панела "Югоизточна Европа, предизвикателства и перспективи” на срещата на върха в Солун вчера вицепремиерът, отговарящ за икономическите въпроси Кочо Ангушев оцени, че подписаните от С.Македония договори с Гърция и България са добър пример за преодоляване на откритите двустранни въпроси и в същото време имат положителен ефект върху икономическото сътрудничество. Според него в резултат на тези споразумения търговският обмен на страната с Гърция през 2018 г. се е увеличил с над 20%, а с България – с над 15%.

Северна Македония остава ангажирана с реформите, свързани със започването на преговори за членство в ЕС, а Гърция ще й помогне да получи дата за началото на процеса на преговори.

Това са посланията, отправени от премиера Зоран Заев и Кочо Ангушев в първия ден на четвъртата среща на върха в Солун.

В кулоарите на срещата премиерът Заев имаше среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис снощи, след което той заяви, че е уверен, че Гърция ще помогне на страната да получи дата за началото на преговори за присъединяване към ЕС.

"Премиерът на приятелската република Гърция ще се бори страната ни най-накрая да получи датата за започване на преговори и аз съм щастлив от това", каза Заев.

Що се отнася до Договора от Преспа, Заев и Мицотакис се съгласиха, че прилагането му трябва да върви заедно с положителна и очаквана динамика, като подчертаха усилията за отваряне на нови гранични пунктове между двете страни, които допринасят за свързване между тях и регионите и създават възможност за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Гърция в момента е вторият по големина търговски партньор на страната и трети по общи инвестиции в Северна Македония.

На срещата премиерът Заев каза още, че очаква Мицотакис да посети страната, за да продължат срещите, които насърчават отношенията между двете страни. 

Водещи

Най-четени