След Брекзит: Нови правила за сезонните ни работници 19.01 | 09:59

Изискванията към тях могат да бъдат преосмислени след 2025 г.

От iNews

След брекзит българските сезонни работници ще се сблъскат с нови правила. Те трябва да влязат в сила от 2021 година. Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещето имиграционно законодателство в страната, предава бТВ.

Вече четири години поред Снежанка Петрова от мизийското село Крушовица работи на ягодовите полета във Великобритания.

"С парите, които заработвам там, аз мога спокойно зимата да си живея в България", обяснява Снежанка Петрова.

Сега за работа на Острова е достатъчно да имаш пари за самолет и лична карта, казва Атанас Чиков, който съветва българи по имиграционните въпроси. В бъдеще може да се окаже, че роднини няма да могат да се установяват при близките си, които са на сезонна работа.

"Идеята  на държавата е хората да не се застояват, след Брекзит да дойдат да работят за малко и после да си отиват”, пояснява Атанас Чиков, имиграционен съветник в Лондон.

Изискванията към сезонните работници могат да бъдат преосмислени след 2025 г.

Сънародниците ни ще имат толеранс до края на 2020 г., преди да влязат новите правила.  Очаква се сезонните ни работници на Острова  да могат да работят там за година. После няма да могат да работят във Великобритания през следващата една година.

Външният министър посъветва българите да не се бавят с ваденето на международни паспорти.

"Нека да не чакат до последния момента,те ще имат време почти година и половина – две да подадат тези документи, когато изтече срока да се снабдят”, посъветва министър Екатерина Захариева. 

А в Крушовица, брекзит притеснява и Снежанка. "И ние не знаем какво ще се случи след брекзит, дори и нашият работодател не може да ни каже", казва жената.  Снежанка обаче е категорична, че пак ще кандидатства за работа на Острова, защото парите, които изкарва там, у нас засега няма кой да й ги даде.

Водещи

Най-четени