София и Скопие заедно издават архива на Гоце Делчев 18.12 | 13:30

Ще съдържа и неиздавани до момента документи за големия революционер

От iNews.bg

Българските и македонските архиви ще издадат съвместни документи за живота и делото на Гоце Делчев. Това заяви ексклузивно за БГНЕС доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА "Архиви".

"Новият директор на македонския Държавен архив Емил Кръстевски посети София на 12 и 13 декември. Двамата се договорихме да активизираме сътрудничеството между двете институции в няколко посоки. Едната е свързана с едно съвместно издание на документалното наследство на Гоце Делчев", разкри доц. д-р Михаил Груев.

Той припомни, че до момента в България съществуват две подобни издания, но през последните години станаха публични нови документи за дейността на големия революционер.

"Ние самите направихме една откупка на документи от Дупнишкия пограничен пункт на ВМРО от самото начало на века, които се намират в Кюстендилския архив. Има и други откъслечни постъпления, които по никакъв начин не променят радикално, но допълват картината за Гоце Делчев", каза още доц. д-р Груев.

Той уточни, че договорката с македонските колеги е да "извадим това, което има при нас излязло из под перото на Гоце Делчев и това, което има при тях". Крайният резултат ще бъде факсимилно издание, така че всички читатели ще могат да се запознаят с неговия живот и дейност.

"Събирането на тези документи на едно място ще помогне изключително много на историческата наука. До момента нещо подобно не е правено. Желанието да се подпомогне диалога е двустранно и ние се надяваме, че чрез издаването на документите ще го подпомогнем на практика", заяви доц. д-р Михаил Груев.

Той посочи, че решението да издадем архива на Гоце Делчев е общо.

"Идеята ни беше по-някакъв начин да улесним диалога между двете страни, включително и по проблемите на историята. Надявам се с едно такова издание да тласнем напред тези договорености, които съществуват в Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан на 1 август 2017 г., но които някак си на този етап се отместват непрекъснато в бъдещето", подчерта председателят на ДА "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.

Издаването на архива на Гоце Делчев не е първата съвместна инициатива на двете институции. През 2001 г. вече бе направено съвместно издание за революционните борби в Тиквешко. Сега доц. д-р Михаил Груев се е договорил със своите македонски колеги да направим общо издание и за едни от най-старите фотографски фамилии на Балканите – братя Манаки, които са работили в Битоля и за кратко в Пловдив. 

Водещи

Най-четени