Спецчасти и войска разчистиха площад "Независимост" в Киев 11.12 | 09:32

Протестиращите се опитаха да спасят барикадите с жива стена

От Антония Михайлова

Щабът на националната съпротива на площад "Независимост" в Киев ненапразно обяви обща мобилизация във вторник вечерта. През нощта срещу сряда спецчастите "Беркут" и вътрешните войски щурмуваха барикадите на опозицията.

Щурмуването на барикадите на ул. "Институтска" е продължило около три часа. От противоположната страна на барикадите се събраха протестиращи, които се опитаха да спрат бойците с жива стена.

Вътрешната войска и отрядът "Беркут" щурмуваха и сградата на държавния съвет на Киев, която беше окупирана от привърженици на протестиращата опозиция, съобщава РИА Новости.

Към сградата се приближиха три автобуса, от които изскочиха бойци в шлемове и бронежилетки и нахлуха вътре.

Автобусите препречиха входовете към сградата, но впоследствие бяха заобиколени от привърженици на опозицията.

Служителите на вътрешните войски и спецчастите "Беркут" не разгонват протестиращите, а осигуряват работата на службите по демонтаж на барикадите и освобождаването на пътните платна от палатки, съобщи представител на пресслужбата на киевската милиция.

Демонстрантите в Киев разпръснаха сълзотворен газ, хвърляха към служителите на реда димки и ги заливаха с вода от прозорците на градската администрация, съобщи вътрешното министерство на Украйна.

Водещи

Най-четени