Спорът за античността с македонските историци спира 08.06 | 12:39

Сериозен напредък е постигнат и по отношение на Средновековието

От iNews.bg

Българските и македонските учени постигнаха съгласие за античната история и постигнаха сериозен напредък за Средновековието, предаде БГНЕС.

Препоръките на двете правителства за периода на античността, който се изучава от българските ученици в пети клас, а от македонските в шести, са приети от Смесената българо-македонска експертна комисия, която проведе двудневно заседание в Скопие. Съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев, заяви, че са приети всички забележки и от двете страни за периода на античната история. Сега предстои те да бъдат изпратени до правителствата и те да действат съгласно процедурата.

Проф. Георгиев заяви, че България и Македония са направили сериозна крачка за разбирателство и по средновековната история. През следващите два месеца ще бъдат разгледани всички забележки от македонските и българските учени и на срещата през септември ще бъдат приети и препоръките за средновековието.

Проф. Ангел Димитров, който е съпредседател от българска страна, заяви, че двете страни са се договорили да имат още две или три срещи до края на тази година, за да се свърши работата с учебниците по праистория, античност и средновековие и да се започне съвместната работа и анализ на учебниците за модерната епоха. "Може да изглежда малко за страничния наблюдател, че сме завършили работата за праисторията и античността. Разговорът беше професионален и крачката, която направихме не може да не бъде оценена. На следващата среща можем да завършим и с разглеждането на средновековието", категоричен е той.

Според него когато се отнасяме професионално и отговорно към задачата, която е поставена в тази съвместна комисия, "ние можем да направим онези крачки напред, които могат да убедят не само правителствата, но и хората, че им помагаме да станат още по-близки и да вървим в една и съща посока".

По време на днешното заседание българските и македонските учени са обсъдили и общото честване на Гоце Делчев. Проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров заявиха, че е постигнато съгласие за личността на делото на Гоце Делчев.  "Днешният ден беше изцяло посветен на Гоце Делчев. набелязахме местата, по които имаме съгласие”, каза проф. Георгиев и добави, че са набелязани места и по които имат различия. И двамата са убедени, че те ще бъдат преодолени по време на следващата среща, която ще се състои през септември в София. Проф. Димитров изрази увереност, че ще се намери общ език за честването на Гоце Делчев, особено, ако се продължи конструктивният диалог от тази среща.

"Убеден съм, че има достатъчно основания да стигнем до разбирателство, когато се отнасяме сериозно към историческите факти", категоричен е проф. Димитров.

Водещи

Най-четени