Столтенберг съгласен с Тръмп държавите от НАТО да харчат повече за отбрана 11.07 | 14:55

Алиансът да бъде силен е добре както за САЩ, така и за Европа, отбеляза още той

От iNews.bg

Ще обсъдим много важни въпроси на срещата на върха, сред които и разходите за отбрана. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на американския президент Доналд Тръмп преди началото на срещата в Брюксел, предаде БГНЕС.

"И всички ние сме съгласни, че трябва да направим повече, съгласен съм с вас, че трябва да гарантираме, че нашите съюзници инвестират повече. Добрата новина е, че съюзниците започнаха да инвестират повече в отбраната. След години на съкращаване на бюджетите за отбрана, те започнаха да прибавят милиарди към бюджетите за отбрана. И миналата година беше най-голямото увеличение на разходите за отбрана в цяла Европа и Канада", каза Столтенберг.

"Договорихте миналата година, че всички съюзници ще разработят национални планове за това как да харчат повече за отбраната и въз основа на тези национални планове сега оценяваме, че европейските съюзници и Канада ще добавят 266 милиарда долара за отбраната от сега до 2024 г.", допълни генералният секретар на НАТО. "Това помага и ние се движим в правилната посока, но все още трябва да направим повече и точно това ще разгледаме на срещата на високо равнище по-късно днес. Позволете ми също така да добавя, че силна НАТО е добре за Европа, но също така е добре за Съединените щати", каза още Столтенберг.

Най-четени