С 50% вдигнаха цената на газа за ТЕЦ в Турция 01.08 | 15:09

От iNews.bg

Държавната турска компания "Боташ" обяви в сряда, че незабавно повишава с 50% цената на природния газ за производство на електроенергия до 1312 лири или 267 долара за 1000 куб. м. За битови потребители промяната е с 9 процентни пункта нагоре.

Късно във вторник енергийният регулатор реши от 1 август да се повишат цените на тока с 14% за индустриални цели и с 9% за населението, посочва днешно съобщение в държавния вестник.

Почти една трета от електроенергията, произведена в страната през миналата година, идва от газови централи. Източници на "Ройтерс" казват, е поскъпването е било неизбежно, след като продължаващото обезценяване на националната валута тласка нагоре цените на петрол и газ.

Страната е силно зависима от внос, а във вторник централната банка повиши прогнозата си за средногодишна цена на суровия петрол от 68 на 73 долара, а за годишната инфлация - на 13.4%. Ефектът от поскъпването на газа върху годишната инфлация се очаква да е в рамките на 35-40 базисни пункта.

Новите цени са изчислени при курс на лирата 4.86 за долар, но плащанията ще се извършват на базата на официалния спот курс в деня на плащането./ Econ.bg 

Най-четени