Техеран: Никога не сме искали да имаме атомни оръжия 27.08 | 10:15

Ще продължим ядрената си програма, ако САЩ не отменят санкциите срещу нас, казва Рухани

От iNews.bg

В понеделник на срещата на върха на Г-7 президентите на САЩ и Франция се съгласиха, че Техеран не трябва да притежава ядрено оръжие и трябва да изпълнява международните задължения в тази област. Освен това американският президент Тръмп не изключи среща с иранския си колега Рухани, за да обсъди ново споразумение, ако се създадат необходимите условия.

След тези изявления, днес иранският президент Хасан Рухани от своя страна заяви, че Иран "никога не е искал ядрени оръжия", предаде БГНЕС.

Коментирайки иранската ядрена сделка, президентът Рухани предупреди, че Техеран ще продължи да не изпълнява своите ядрени ангажименти, освен ако САЩ не отменят своите "незаконни" санкции. Според Рухани облекчаването на санкциите може да бъде първа стъпка за преговори, като добави, че в противен случай няма да има промяна в статуквото.

"Стъпката е да се оттеглят санкциите. Трябва да оттеглите всички незаконни, несправедливи и грешни санкции срещу нацията на Иран”, заяви Рухани в реч, излъчена на живо по държавната телевизия.

"Без премахването на санкциите и изоставянето на погрешния път, който САЩ са избрали, няма да видим никакви положителни промени. Вашингтон държи ключа към положителните промени”, заяви Рухани по време на речта си.

Иран беше важна тема за обсъждане на форума на Г-7 в Биариц, Франция. По време на срещата президентът Тръмп заяви, че има "добро чувство” относно преговорите с Иран.

Връзките между Вашингтон и Техеран значително се влошиха, когато администрацията на Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран и наложи отново санкции срещу Ислямска Република. Тръмп твърди, че съществуващата ядрена сделка е "неправилна” и многократно предлага среща с ирански служители, за да се договори нова сделка. Техеран засега отказва тези оферти, казвайки, че САЩ първо трябва да отменят санкциите, тъй като страната няма да води преговори, докато е "под натиск". 

Водещи

Най-четени