Тирана обеща уроци по български за сънародниците ни там 14.11 | 18:01

Илияна Йотова благодари на албанските власти за признаването на нашето малцинство

От iNews.bg

"Благодаря на всички албански институции за включването на българското малцинство в Закона за защита на националните малцинства. Тази стъпка потвърждава решимостта на Албания да следва добрите европейски практики и да постигне напредък в евроинтеграционния процес. Уверена съм, че албанските граждани с българско самосъзнание ще допринесат за укрепване на взаимното доверие и за развитието на приятелските отношения между нашите две страни". Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова в Тирана след като днес проведе срещи с президента на Албания Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама. Вицепрезидентът е на работно двудневно посещение в Албания.

По време на разговорите си Илияна Йотова отбеляза важността на това българската диаспора в Албания да запази своята самобитност и самосъзнание. "За мен днес е изключително важен ден, защото получих уверения от президента, председателя на парламента и министър-председателя, че в следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагането на приетия Закон за защита на националните малцинства. Това ще гарантира в максимална степен да бъдат защитени всички права на българското малцинство, такива каквито ги познаваме от европейското законодателство и каквито, както подчертаха на тези срещи, Албания винаги е имала като отношение към своите малцинства", бе категорична Илияна Йотова.

Вицепрезидентът също така подчерта, че сме в началото на много дълъг процес и на много работа за свършване, защото за първи път българското национално малцинство ще има тези права. "За мен беше много важно днес да получа гаранции за това, че ще се изучава български език в местата, където има достатъчен брой деца с по-компактно население от български произход. Ще се разработват механизми за включването на български език в средното училище, а не само в съботно-неделните училища, такива, каквито ги познаваме по нашата образователна система, за да се затвори веригата през обучение в българските университети до лектората по български език в Университета в Тирана, посочи Илияна Йотова.

По време на проведените срещи бяха обменени мнения по широк спектър от въпроси в двустранен план, а също така и от дневния ред на Европейския съюз. Позицията на Илияна Йотова беше, че Българското председателство на Съвета на ЕС предоставя допълнителни възможности както за ефективно взаимодействие по актуалните теми за региона и Европа, така също и за предоставяне на европейска перспектива за Западните Балкани.

"България за нас е традиционно и исторически приятелска страна, и това приятелство е доказано във всички времена", каза пред журналисти президентът на Албания Илир Мета, след срещата си с вицепрезидента Илияна Йотова. Той изрази удовлетворение от факта, че именно България през следващата година ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз.

"Смятаме, че това е много важно за Балканите като цяло, защото България като член на ЕС от десет години, и като страна от региона, която познава живота и проблематиките в нашите страни, би спомогнала много за напредъка на нашия регион. Смятаме, че България по време на нейното председателство ще направи всичко възможно, за да успее да представи европейския план на страните от целия регион", допълни още президентът на Албания Илир Мета.

От своя страна председателят на парламента на Албания Грамоз Ручи, посочи след разговора си с Илияна Йотова, че в последните два месеца от работата на парламента едно от важните събития е именно приемането на Закона за защита на малцинствата. Той отбеляза, че интересът на вицепрезидента Илияна Йотова в хода на срещата към този въпрос е бил много голям, защото този закон е в съответствие с препоръките и директивите на ЕС. За първи път със свой закон Албания признава, освен другите малцинства, и българското малцинство, отбеляза Ручи, който добави, че вицепрезидентът е проявила особен интерес по отношение на районите в които има такова малцинство.

"В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС ние разчитаме много на българската подкрепа и искрено се надяваме, че по време на това председателство ще бъде получена и дата за конкретно започване на преговорите за членство на Албания в ЕС, каза още Грамоз Ручи. В разговора той е информирал вицепрезидента Йотова за конкретните стъпки, които предприема албанския парламент два месеца след формирането си по отношение на реформата в съдебната система и на промени в избирателния кодекс.

Вицепрезидентът коментира, че в разговора си с албанския министър-председател Еди Рама е поставила въпроса да се активизира процесът за създаване на културно-информационните центрове, едно споразумение, подписано между двете страни, което по думите й "вече отлежава няколко години, защото това е естественото място, където нашата общност, дружествата ни ще могат да учат децата на история, на български традиции, да се правят фолклорни фестивали, различни постановки, да има обмяна между децата от България и децата, които са от български произход в Албания". Албанският министър-председател също приветства приемането на Закона за защите на националните малцинства и изрази задоволство от предстоящите срещи на Илияна Йотова с представители на българската общност от цяла Албания.

В заключение вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че днешните й срещи са постигнали максимално целта на работното посещение.

В програмата на посещението по-късно е предвидена среща на вицепрезидента с албански депутати, допринесли с работата си за приемането на Закона за защита на националните малцинства, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай.

По-късно през деня в сградата на българското посолство в Тирана вицепрезидентът Йотова ще се срещне с представители на българската общност в Албания.

Водещи

Най-четени