Токио одобри новото търговско споразумение с Евросъюза 06.11 | 10:10

Ако и парламентът каже „Да“, то ще влезе в сила от Нова година

От iNews.bg

Японското правителство одобри законопроект за ратифициране на Споразумението за икономическо партньорство с Европейския съюз, което предполага създаването на голяма зона за свободна търговия. Решението бе взето във вторник на заседание на кабинета на министрите, предаде агенция "Киодо". Предполага се, че законопроектът ще бъде приет от парламента на Япония по време на настоящата сесия. И ако Япония и ЕС завършат процедурите по ратификация преди края на годината, споразумението ще влезе в сила на 1 февруари 2019 г., предаде БГНЕС.

На 23 октомври на пресконференция в Токио заместник-председателят на Европейската комисия, европейският комисар по трудова заетост, икономически растеж и конкурентоспособност, Юрки Катайнен, заяви, че ЕС възнамерява да завърши процеса на приемане на този документ преди края на годината. Според него на 12 декември документът ще бъде ратифициран от Европейския парламент, а на 20 декември той ще бъде одобрен на среща на лидерите на ЕС.

Споразумението за икономическо партньорство беше подписано в Токио на 17 юли от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера на Япония Шиндзо Абе. Като част от създаването на зона за свободна търговия с население от около 600 милиона души, Токио ще премахне митата върху 94% от стоките, внос от страните от ЕС. От своя страна, Европейският съюз постепенно ще вдигне митата върху 99% от стоките, внос от Япония, включително в продължение на 8 години, ще премахне напълно митата за внос на автомобили.

Водещи

Най-четени