Трима от четирима руснаци подкрепят конституционните промени 29.06 | 18:20

Активността на гражданите на страната към момента е над 37%

От iNews.bg

Пети ден в Русия продължава общонационалното гласуване на предложените от президента Владимир Путин конституционни промени, съобщава БНР. Вотът трябва да приключи на 1 юли. 

Активността до момента е над 37%, съобщиха от Централната избирателна комисия. 

Общоруският център за изучаване на общественото мнение публикува данни от екзитпол, според които 76% от гласоподавателите подкрепят конституционните промени, а 24% са против. Форматът на гласуването е необичаен. То продължава една седмица. На територията на цялата страна са открити над 90 000 избирателни участъка, които работят всекидневно от 8 до 20ч. За спазването на процедурата следят представители на Руската обществена палата. 

Няма чуждестранни наблюдатели, нито наблюдатели от политическите партии. 

Промените в основния закон са 206 на брой и трябва заедно да бъдат подкрепени или отхвърлени от гражданите. 

В ефира на държавните телевизии министри, депутати, политолози и известни публични личности агитират в полза на конституционните поправки, изтъквайки важността им за бъдещето на Русия. 

Промените се отнасят до защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната, приоритета на руската конституция над международното право, защитата на традиционните семейни ценности. За първи път в основния закон се споменава Бог. На висшите държавни чиновници се забранява да притежават банкови сметки в чужбина. 

Прави впечатление, че в ефира на държавните медии изобщо не се обсъжда една от най-важните поправки, а именно тази, която позволява на Владимир Путин да се кандидатира за президент и след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г. 

Водещи

Най-четени