Трима президенти и премиер дадоха старт на „Турски поток“ 08.01 | 17:55

Тръбата ще даде енергийна сигурност на Европа, подчерта Путин в Истанбул

От iNews.bg

На тържествена церемония в Истанбул бе даден стартът на газопровода "Турски поток”. На нея присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така министър-председателят на България Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Газопроводът "Турски поток” ще осигури енергийната сигурност на Европа, заяви президентът Путин. Неговият турски домакин посочи, че Русия е главният доставчик на газ за Турция и двете страни ще продължат да развиват своето сътрудничество не само в енергийната, но и в други области. Ердоган посочи, че името на "Турски поток” е дадено от "неговия скъп приятел Путин”.

Взаимодействието между Русия и Турция се развива в почти всички области, въпреки намесата на редица международни участници, заяви стопанинът на Кремъл.

"Успешното изпълнение на мащабния съвместен проект за изграждането на Транс-Черноморския газопровод ясно показва, че руско-турското стратегическо партньорство дава значителни, осезаеми резултати”, каза Путин. "Взаимодействието между Русия и Турция непрекъснато се развива в почти всички области. Въпреки трудната ситуация в света и опитите на редица международни играчи да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата продължава”, каза той. През 2019 г. Москва е доставила на Турция около 24 милиарда кубически метра газ.

От руска страна в церемонията участват също така министърът на енергетиката Александър Новак и председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер, а от турска – министърът на енергетиката Фатих Дьонмез. На церемонията присъства и сръбският президент Александър Вучич.

"Показахме на всички, че нищо не може да застане пред политическата воля. Проектът беше завършен много по-рано от планираното. Гордеем се с резултата от тази работа. Това е стратегически проект, който ще допринесе за енергийната сигурност на Турция и Европа, за подобряване на живота на милиони хора”, каза турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Той нарече "Турски поток” един от най-важните проекти, който ще позволи да се избегнат рисковете от транспортирането на газ.

Проектът "Турски поток” включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият е за доставка на страни от Южна и Югоизточна Европа. 

Водещи

Най-четени