Турски депутат съзря американо-руско-ирански план за конфликт срещу страната му 22.02 | 18:04

Конфронтацията Атина-Анкара е по сценарий, целта – енергийните залежи в Източното Средиземноморие

От iNews.bg

Турски депутат обяви, че има международен план за въвличане на страната му в конфликт, зад който стоят САЩ, Русия и Иран. Основната цел била да се ликвидира влиянието на Турция в Средиземноморието, а причината са големите енергийни залежи, открити в източната част на морето. Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Метин Кюлюнк заяви, че вече е задействан сценарий за противопоставяне на Атина и Анкара, който е част от въпросния план, предаде БГНЕС.

В източния турски град Тунджели депутатът се включи в конференцията на тема "Новият световен ред и идеалът за Велика Турция". В словото си пред участниците той подчерта, че страната му ще отстоява с всички средства териториалната си цялост и суверенитет така, както в момента действа в Сирия. Според него сценарият, в който Гърция е мобилизирана, има за цел Източното Средиземноморие, което ще се превърне в най-големия стратегически енергиен център на света.

"Планира се Турция да бъде елиминирана от транспорта на петрола и природния газ на Ирак и Северна Сирия. Заради това е активирана Гърция, но ние тези филми ги знаем", заяви Кюлюнк и посочи САЩ, Русия и Иран като "сценаристи". Той смята, че основният проблем в "кавгата" е на коя страна ще застане Турция, която е "геополитически център на света и Анадолската земя е оформила света, а който доминира в нея, той държи и света". "Който е в съюз с държавата на Анадола, той държи световния център на силата. Заради това е и днешната кавга – до кого ще застане Турция. Но ние не стоим до никого, ние сами даваме отпор на събитията и тази борба е за националния ни суверенитет. Ако на тази земя нямаме военна мощ, сме загинали", подчерта депутатът. И настоя всички да проумеят твърденията му.

Той посочи още, че във всичките си действия Турция защитава националния си договор и държавните си граници, без да поставя под заплаха територията на Сирия при военните си операции там. Но групировките ФЕТО, "Ислямска държава" и ПКК са идентични врагове на Турция с общата цел – преформатиране на картата на Близкия Изток. "Тъй като Америка, Русия и Иран не могат да постигнат целите си чрез своите армии, използват като инструмент тези три организации. А действителната им цел е Турция – когато накрая федерализират Сирия, искат да поставят под контрол източната ни граница, която е дълга 911 километра. Планът е да се изгради марионетна кюрдска автономия и да бъдат сринати усилията ни за 50 години напред", разкри заговора Кюлюнк.

Той се спря и на Кремълската концепция – Русия се стреми да реализира съюз между кюрдските милиции на сирийския клон на ПКК и режима на Дамаск, и съветва Турция да не навлиза много навътре в територията, но не е познала, защото Анкара ще продължи настъплението си, докато не ликвидира всички терористични заплахи за земята си, произлизащи от Сирия. Единственото, което могат да направят, е да оттеглят подкрепата си кюрдските отряди, да ги изтикат на изток от река Ефрат и после ние да изпратим приютените у нас над 3 милиона сирийци обратно, но целта е Анкара да няма достъп до петрола и природния газ, подчерта ораторът.

Той аргументира операцията "Маслинова клонка" с опасността, ако тя не бе стартирала, Сирия да завземе крайграничните турски провинции и Турция да се превърне в Алепо. "След като бяхме изправени пред тази реална опасност, нека да попитаме Германия, например, ако тя бе под същата заплаха откъм границите с Австрия или Швейцария, щеше ли да стои със скръстени ръце, или щеше да се бори с терористите "зъб за зъб, око за око", определено войната щеше да е нейният избор. Но Америка принуди и Германия да повтаря нейните препоръки за ограничено настъпление до Африн, защото видя, че Турция не слуша никого и продължава борбата си. Очевидна е целта Турция да се превърне в Алепо", заяви Кюлюнк.

Водещи

Най-четени