Турция към Гърция: Спазвайте международното право 23.01 | 11:57

Хулуси Акар се изказа остро срещу опитите за поставяне на оръжия по демилитаризирани острови

От iNews.bg

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар осъди остро опитите на гръцката страна да разположи оръжие на 16-те острова, обявени за демилитаризирана зона, съобщава Анадолската агенция. Турция е направила всичко възможно за урегулиране на разногласията, свързани с Егейско море, в рамките на добросъседските отношения.

"Анкара очаква Атина да действа в съответствие с международните закони, договори и добросъседските отношения”, заяви министърът по време на посещението си в турското военно предприятие "Roketsan”, предаде БГНЕС.

Той напомни, че Турция не само води ефективна борба срещу тероризма, но и срещу дейности в Егейския регион, Източното Средиземноморие, на Кипър и в Либия. Според изказването му, тази дейност е в съответствие с международното право и се осъществява в съответствие с принципите на зачитане на териториалната цялост на други държави.

"Турция се обявява за стабилен свят, спокойствие и спазване на законите. Въпреки това представителите на турските власти при всеки удобен случай са подчертавали и ще продължават да подчертават, че няма да допуснат накърняване правата на Турция. Анкара е категорична по този въпрос”, подчерта Акар. 

Водещи