Туск обещава членство в ЕС на всички от Западните Балкани 07.03 | 15:02

Целият регион, а не само Черна гора, са приоритет в разширяването, каза той

От iNews.bg

Целият Балкански регион, а не само Черна гора, са приоритет в политиката на разширяване на Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БГНЕС.

След среща с черногорския президент Мило Джуканович, Туск подчерта, че протестите в тази страна не са проблем, те са нормални и типични за всяко демократично общество. Джуканович и Туск са единодушни, че проблемите, пред които е изправена Черна гора и целият регион, са свързани с върховенството на закона и изграждането на ефективни държавни институции. Постигането им е "най-добрата препоръка за напредък в интеграцията”. Туск отбеляза традиционните приятелски отношения с Джуканович.

От своя страна, черногорският президент оцени, че бъдещето на Западните Балкани е именно европейско и евроатлантическо. Той посочи, че Западните Балкани нямат изгода да направят някакъв друг избор, като се има предвид историческото наследство, което показва, че има знак на равенство между европейската и евроатлантическата перспектива на региона и неговата стабилност.

"В този контекст Черна гора води политика, основаваща се на европейските и евроатлантически ценности. Балканите останаха твърде дълго извън Европа и единственият път за региона е интеграцията. Черна гора разбира това напълно и затова ние се посвещаваме на реализирането на тази стратегическа цел, както и на икономическия растеж и развитие и повишаване качеството на живот на нашите граждани”, подчертава Джуканович.

Той приветства споразумението между Скопие и Атина за името и подчерта важността на политическата воля и ползата за всички страни от разрешаването на подобни трудни въпроси. Според Джуканович подобен подход може да бъде използван и за урегулирането на други спорни проблеми на Балканите, като отношенията между Белград и Прищина.

Най-четени