Уволнение в служебния кабинет на Северна Македония 15.02 | 11:11

Рашела Мизрахи е аут от кабинета, защото използвала старото име на държавата

От iNews.bg

Парламентът на Северна Македония освободи министърката на труда и социалната политика Рашела Мизрахи по искане на служебния премиер Оливер Спасовски. Гласуването се проведе в 4:00 часа тази сутрин.

39-годишната Мизрахи бе уволнена, защото на няколко пъти на пресконференции излизаше с надпис пред себе си със старото име на държавата – Република Македония. "За” освобождаването й гласуваха 62-ма депутати в 120-местния парламент. Рашела Мизрахи е от квотата на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. "Не може да си играем с Конституцията. На няколко пъти поисках Мизрахи да промени поведението си, но тя, когато имаше интерес спазваше закона, а когато това бе в полза на нейната партия, грубо нарушаваше Конституцията. Всеки трябва да зачита Конституцията и законите на страната. Институциите трябва да функционират безупречно”, каза Спасовски.

Според Рашела Мизрахи, тя е била жертва на антисемитски прояви още при встъпването си в длъжност. "При самото ми влизане в Министерството на труда и социалната политика, като първа жена-еврейка, назначена за министър в Македония, аз бях подложена на жестоки антисемитски прояви. Вместо да критикуват работата ми, те критикуваха религиозната и етническата ми принадлежност”, каза още Мизрахи.

В РС Македония ще има предсрочни парламентарни избори на 12-ти април. Парламентът трябва да се разпусне през утрешния ден. Преди това обаче депутатите трябва да приемат закона за Специалната прокуратура.

Водещи

Най-четени