Хайко Маас: Посредничество между Изтока и Запада – основна задача пред Берлин 18.06 | 14:57

Германия печели, когато Европа е добре, казва първият дипломат на страната

От iNews.bg

Посредничество между Изтока и Запада и преодоляване на кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса – така обобщи основните задачи на Германия по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС министърът на външните работи Хайко Маас.

В интервю за "Дойче веле” той заяви, че Европа е голямата награда за Германия и като голям износител страната печели, когато Европа е добре, предаде БГНЕС. По време на своето председателство Берлин ще направи необходимото държавите, които са най-силно засегнати от корона-кризата като Италия и Испания, да излязат колкото е възможно по-бързо от нея.

Германия е наясно, че носи голяма отговорност в Европа. Затова е преценено, че страната може да си позволи участие, за да не се разрастват съществуващите досега конфликти между Севера и Юга.

Това е причината за съвместното предложение на Германия и Франция за финансова помощ, което може да послужи за основа на единение вътре в Европейския съюз, смята Маас.

Германия може да бъде мост между Изтока и Запада

По отношение на съществуващата точка на напрежение между източната и западната част на Европейския Съюз, германският външен министър заяви, че в Централна и Източна Европа има много държави, които имат различна позиция по отношение на политиката за сигурност.

"Там все още са живи спомените за Съветския съюз, които се пренасят върху съвременна Русия”, подчерта той.

Германия може да бъде мост в Европа между Изтока и Запада.

Хайко Маас се застъпва за разработването на нова "източна политика”, която да бъде насочена към задържането на централно- и източноевропейските държави в ЕС и да се премахне усещането, че са втора категория държави-членки.

По отношение на възникналите проблеми с върховенството на закона в Полша и Унгария, германският министър подчерта, че този въпрос е основополагащ за Европейския съюз.

Предвижда се дискусия за евентуалното по-силно обвързване на изискванията за спазване върховенството на закона с предоставянето на финансова помощ от страна на ЕС, което също ще бъде тема на германското председателство.

На въпрос на ДВ относно съкращаването числеността на американските войници в Германия, Маас уточни, че Съединените щати се намират в разгара на предизборната кампания, която протича според собствените си правила там. Независимо от всичко, обаче, има много повече неща, които свързват, отколкото разделят САЩ, и Германия.

Според него, САЩ имат интерес да бъдат тясно свързани с Европа във външнополитически план и от гледна точка на сигурността.

"Най-вероятно САЩ вече няма да бъдат защитния щит на Европа, какъвто го помним от миналото. Това ще доведе до необходимостта да направим повече за сигурността си, за да има европейски стълб в НАТО”, подчерта министърът.

Това не означава военно независима Европа, а гарантиране на съвместните интереси в областта на сигурността като съюзници в НАТО.

"Не мога да си представя, че Съединените щати имат дългосрочен интерес да отделят САЩ и Европа по отношение на политиката за сигурност”, каза германският първи дипломат. 

Водещи