Хакери на Пхенян откраднали $2 млрд. 06.08 | 13:35

Властите в Северна Корея използвали парите за разработка на оръжия за масово унищожение

От iNews.bg

Хакери от Северна Корея са откраднали 2 милиарда щатски долара със сложни атаки срещу банки и борси за криптовалута, пише в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. Пхенян използвал парите, за да работи по програмите си за оръжия за масово унищожение, предаде БГНЕС.

Секретният доклад твърди още, че Северна Корея допълнително е усъвършенствала ядрените си оръжия и балистични ракети, въпреки че напоследък не са правени ядрени опити или изстрелвания на балистични ракети.

Докладът е изготвен от експерти, работещи за комисията, която следи изпълнението на санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН на Северна Корея.

Комисията отказва коментар по доклада, но Ройтерс твърди, че той е бил предаден на Съвета за сигурност миналата седмица.

Според експертите, севернокорейските хакери използвали криптовалути, за да изпират откраднатите от финансови институции пари.

Отделно те атакували борсите за криптовалути, на които една криптовалута се сменя за друга или се продава за традиционна валута. Поради анонимността на тези борси и слабата регулация, севернокорейските хакери генерирали приходи, които са трудни за проследяване.

Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи санкции на Северна Корея през 2006 г., за да ограничи размера на финансиране, което страната може да отдели за разработката на оръжия за масово поразяване.

Беше забранен износът на въглища, желязо, олово, текстил и морска храна и бяха поставени лимити на вноса на суров петрол и рафинирани петролни продукти.

Водещи

Най-четени