Холандия ще бори вредните газове с намаляване на скоростта по магистралите 13.11 | 17:23

Правителството в Амстердам реши да въведе ограничение от 100 км/ч.

От iNews.bg

Холандското правителство обяви днес, че намалява максималната скорост по автомагистралите до 100 километра в час, предаде БНР, позовавайки се на "Франс прес". Тази мярка се вписва в плана за действие, приет за борба с газовите емисии, които замърсяват околната среда.

От няколко месеца правителството е изправено пред оживен дебат за начина, по който да се намалят азотните емисии, след като холандски съд обяви през май, че сегашната правителствена политика не спазва правилата на ЕС в тази област.

Новото ограничение на скоростта, което трябва да влезе в сила в Холандия през 2020 година, ще е най-ниското в Европа заедно с това в Кипър. Превозните средства ще могат да се движат със сегашната разрешена скорост от 130 километра в час през нощта между 19:00 часа (20:00 часа българско време) и 06:00 часа (07:00 часа българско време).

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви на пресконференция, че тази мярка не е приятна никому, но е необходима, за да се избегне застой по отношение на мерките за опазване на околната среда в Холандия.

Водещи

Най-четени