Ципрас: Стартът на преговорите със С. Македония за членство в ЕС се отложи заради Бундестага 24.06 | 16:30

Страната е готова за тази крачка, изпълнила е критериите, казва гръцкият премиер

От iNews.bg

Отлагането на преговорите за присъединяване за Северна Македония не беше под претекст, че тя не е осъществила реформите, а най-вече по процедурни причини. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за третия канал на гръцката държавна телевизия, предаде БГНЕС. Той обясни, че това решение се дължи на невъзможността на германския парламент да даде одобрение, защото излиза в лятна ваканция и по тази причина това не се е случило на вчерашната среща.

"Съществува единодушно схващане и позиция на ръководителите на държавите-членки на ЕС, че през октомври ще започне процесът на присъединяване, защото съседите са изпълнили необходимите критерии и реформи. Знаете, че стартирането на процеса на присъединяване със сигурност не означава членство. Има дълъг път, много реформи и много глави, които трябва да бъдат отворени", каза Ципрас.

Гръцкият премиер изрази също увереност, че и последният гръцки гражданин, който е бил скептичен и притеснен относно Договора от Преспа или е бил против, сега започва да осъзнава колко е важно това споразумение за националните интереси на Гърция.

Тази позиция Ципрас подкрепи с аргумента, че ако споразумението не съществуваше, въздушното пространство на Македония щеше бъде пазено от турски Ф-16 и нямаше да има турски Ф-16 в Егейско море, а на северната граница.

"Сега имаме страна приятел и въоръжените ни сили са там, за да я подкрепят”, каза Ципрас и добави, че се чувства напълно удовлетворен за постигнатия договор.

"Искаме Гърция да бъде символ на приятелство, мир, сътрудничество и единство на народите на Балканите‘, заключи гръцкият премиер.

Водещи

Най-четени