„Ал Кайда“ плаши с атентати САЩ, Русия, Европа и Израел 12.09 | 10:30

Терористичната групировка пусна видео на годишнината от 11 септември

От iNews.bg

На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември, лидерът на "Ал Кайда", терористичната групировка, отговорна за прословутата терористична атака, Айман ал-Завахири призова мюсюлманите за нови удари срещу САЩ, Русия, Израел и др., и срещу европейски държави. Изявлението на Ал-Завахири беше публикувано на уебсайта SITE Intelligence Group и бе цитирано от "Спутник", предаде БГНЕС.

Ал-Завахири, който наследи Осама Бин Ладен, отговорен за атентатите от 11 септември, критикува онези джихадисти, които са "отстъпили” от своите възгледи и осъждат атаката срещу Световния търговски център. Не е ясно кога и къде е направен видеоклипът, но лидерът на "Ал Кайда" споменава за признаването през март 2019 г. на претенциите на Израел към Голанските възвишения от САЩ.

По-рано през деня Тръмп се закле да "никога да не забрави” трагичните събития от 11 септември и да удари американските "врагове по-силно, отколкото някога са били удряни”. Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори казаното от Тръмп, заявявайки, че Израел стои заедно със САЩ в "борбата срещу варварството и тероризма”.

Изявлението дойде в момент, в който САЩ възпоменават 18-годишнината от жертвите на атентатите на 11 септември срещу кулите-близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, отнели живота на почти 3 000 души.

На 11 септември 2001 г. група от 19 терористи, свързани с "Ал Кайда", отвлече четири пътнически самолета, които по-късно използва, за да нахлуят в кулите-близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, което доведе до пълното им унищожение, и Пентагона, във Вирджиния. Друг самолет се разби в поле на път за Вашингтон, след като пътниците се опитаха да попречат на терористите да го пренасочат към желаната от тях дестинация.

Водещи

Най-четени