„Седморката“ планира нови сакнции срещу Русия 27.05 | 16:07

Лидерите обаче имат разногласия по отношение на евентуалните нови мерки срещу Москва

От iNews.bg

Г-7 са готви нови наказания за Москва. Лидерите на държавите, които вчера и днес са на среща в Италия, са готови да затегнат санкциите срещу Русия в случай на неизпълнение на споразумението от Минск, свързани с уреждането на кризата в Източна Украйна. Това съобщи АНСА, позовавайки се на информирани източници в кулоарите на срещата на върха в Таормина, предаде БНТ. В окончателната декларация ще бъде споменато желанието на Групата на седемте за "допълнителни мерки" срещу Москва в случай на неизпълнение на ангажиментите от руска страна. Както бе посочено от дипломатически източници, САЩ се съгласиха, че все още е налице необходимост от санкции, предаде БГНЕС.

В същото време формулировките относно антируски санкции не са напълно хармонизирани. По същия начин, според агенцията, няма консенсус по отношение на отчетите, свързани с търговията.

В навечерието на пресконференцията, която предхожда срещата на върха, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща да "призове лидерите на Г-7 да потвърдят своята позиция" за антируските санкции. "От последната ни среща на върха в Япония не видяхме нищо, което би обосновало промяна в нашата политика по отношение на Русия," каза той.

Водещи