2040 г.: 60 на сто от месото на трапезата в ЕС – от лаборатория 12.06 | 17:28

То ще има вкус и вид като на това от истински животни, сочи доклад

От iNews.bg

Мнозинството от месото, което хората ще ядат през 2040 г. няма да идва от заклани животни, сочи доклад, който прогнозира, че 60% ще бъде създавано в лаборатории или ще бъде заменено от растителни продукти, които изглеждат по същия начин и имат същия вкус, пише в. "Гардиън", предаде БНР.

Докладът на глобалната консултантска фирма "AT Kearney", базиран на интервюта с експерти, подчертава тежкото влияние върху околната среда на конвенционалното производство на месо и опасенията на хората за състоянието на животните при индустриалното им отглеждане.

"Огромната животновъдна индустрия се смята от мнозина за ненужно зло", се казва в доклада – "С предимствата на новите веган заместители и създадено в лабораторни условия месо над конвенционалното производство е единствено въпрос на време да се достигне значителен пазарен дял".

Конвенционалната месна индустрия отглежда милиарди животни и е в размер на 1 трилион долара годишно. Но ефектът върху околната среда се подчертава от скорошни научни изследвания – от вредните емисии до унищожаването на диви хабитати за земеделски земи и замърсяване на реки и океани. 

Водещи