90 белградски ученици се натровиха с храна 31.10 | 11:57

Още не е известна причината за отравянето

От Кремена Бедерева

Около 90 ученици от шест основни училища в Белград потърсиха медицинска помощ заради отравяне с храна, съобщава сръбският печат.

Училищата се снабдявали с храна от един и същи производител - ресторанта "Златна варош".

Помощник министърът за основното образование Любиша Антониевич заяви за Танюг, че десетина деца са хоспитализирани, а 80 са на изследвания в болница. Услугите на "Златна Варош" се използват от още 15 училища на територията на Белград.

Директорите на 11 от тях обаче казаха, че при тях няма регистрирани случаи на отравяне, а ситуацията в останалите четири училища още се проучва, съобщава вестник "Блиц".

От ресторанта отричат да имат връзка с отравянето на храната и заявяват, че децата в посочените училища получават закуски и от друг доставчик. Още не е известна причината за отравянето.

Според Института за обществено здравеопазване не става въпрос за салмонела.

Министърът на просветата Томислав Йованович заяви за вестник "Блиц", че отравянето на деца в училищата е недопустимо и показва ужасяващото състояние на обществото. Той заяви, че ще отговарят всички, които са участвали във веригата на приготвяне, проверка и доставяне на храната. Министърът добави, че на първото заседание на правителството ще бъде взето решение да се извърши разследване.

"Не може да има такова нещо в 21 век в Сърбия. Сърбия няма право на грешки по отношение на децата, които са най-важното", заяви Йованович.

Водещи