Amazon, Meta, Google, Apple и Microsoft са с 35% увеличение в приходите в условията на пандемия 14.11 | 19:45

Общо приходите на петте компаниите възлизат на 986,5 млрд. долара за деветте месеца на 2021 година, сочат данните от тримесечните финансови отчети на самите компании

От iNews.bg

Технологичните гиганти несъмнено станаха най-големите бенефициенти от здравната криза с коронавируса. Докато други бизнеси още са в режим на възстановяване, технологичните компании продължават да "процъфтяват", реализирайки значителни приходи и печалби.

По данни на анализаторите от Finbold, петте най-големи технологични гиганта са регистрирали среден ръст на приходите си за периода януари - септември 2021 г. от 35,4%, спрямо деветте месеца на 2020 година.

По-конкретно, приходите на Amazon нараснаха с 27% през първите девет месеца на 2021 г. до 332,4 млрд. долара, спрямо 260,5 млрд. долара за същия период на миналата година.

Alphabet (Google) регистрира ръст на приходите си за посочения период от 45%, или от 125,6 млрд. долара за 2020 г. до 182,3 млрд. долара за деветте месеца на тази година.

Meta, преди Facebook, отчете годишен скок на приходите също с 45% - от 57,9 млрд. долара на 84,2 млрд. долара за 9-те месеца на 2021 година.

Приходите на Apple нараснаха за сравнявания период с 39%.

Microsoft показа най-малък темп на растеж на приходите от "голямата петорка" - 21% за 9-те месеца на годишна база.

Общо приходите на петте компаниите възлизат на 986,5 млрд. долара за деветте месеца на 2021 година, сочат данните от тримесечните финансови отчети на самите компании, пише money.bg.

Как технологичните гиганти се възползваха от пандемията

Ръстът на приходите на петте компании се дължи на тяхната уникална роля в условията на пандемия. Продуктите на посочените компании предлагаха на потребителите начини за преодоляване на здравната криза, която се характеризира(ше) с широко разпростиращи се ограничения.

Така пандемията даде тласък на използването на услугите на технологичните гиганти.

Смяташе се, че общото икономическото възстановяване има потенциал да "подкопае" корпоративните печалби на технологичните компании, тъй като с разхлабване на противоепидемичните мерки, все повече хора прекарват повече време далеч от дома и устройствата си.

Въпреки това, ръстът на приходите на петте компании показва, че те са успели да разработят иновативни планове за надграждане на растежа си, постигнат по време на кризата. Тези планове целят да превърнат продуктите и услугите на технологичните гиганти в неразделна част от работата и личния живот на гражданите.

Компаниите използваха своя обхват, за да предлагат нови продуктови линии на своите платформи. Например, Amazon наскоро обяви за пускането на нови устройства, а Apple все по-често инвестира в сектора на услугите.

Способността на посочените компании да внедряват нови технологии, като 5G и облачните изчисления, също способства за повишаване на приходите им.

Например, платформите за облачни изчисления, управлявани от Amazon, Microsoft и Google, са широко използвани за отдалечена работа, обучение и забавление по време на изолация.

През последните месеци, глобалната технологична индустрия се сблъска с ограничения във веригата за доставки на полупроводници. Недостигът им забави производството на компютри и телефони. Въпреки някои спънки, приходите на технологичните гиганти обаче продължават да растат.

Водещи

Най-четени