Apple отказа на US службите постоянен достъп до смартфоните 19.05 | 10:05

От компанията обаче заявяват готовност да сътрудничат на службите при разследвания

От iNews.bg

Американската корпорация Apple не възнамерява да предоставя на властите на САЩ постоянен достъп до информацията на потребителите на произвежданите от нея устройства, но е готова да продължи да сътрудничи в разследвания. Това се казва в изявление, публикувано от компанията и цитирано от ТАСС, предаде БГНЕС.

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар по-рано заяви, че решението на Apple да не предоставя на органите на реда достъп до данни на смартфоните на престъпниците е опасно и неприемливо. Той отбеляза, че поради отказа на компанията да сътрудничи, специалистите на ФБР е трябвало да хакнат личните два айфона на саудитския военослужещ Мохамед ал Шамрани, който през декември уби трима души във въздушната база на ВМС на САЩ, Пенсакола (Флорида).

В изявление Apple подчертава, че компанията е предоставила след инцидента в Пенсакола на ФБР на САЩ цялата налична информация и активно е сътрудничила в разследването. Компанията заяви, че служителите й "в рамките на този случай и хиляди други продължават да работят денонощно с ФБР" и други правоприлагащи агенции. "Умишлено разпространяваните неверни твърдения за нашата компания оправдават отслабването на криптирането и други мерки за сигурност, които защитават милиони потребители и националната сигурност на страната ни", заяви Apple.

Корпорацията подчерта, че не счита за подходящо да предоставя на американските власти техническата възможност да имат постоянен достъп до информацията на потребителите на нейните устройства. Компанията вярва, че това ще "направи всички устройства уязвими” от злонамерено излагане. Apple отбеляза, че в случай на предоставяне на такава възможност на правоохранителните агенции в САЩ, престъпниците неизбежно ще се възползват от нея. "Ние продаваме един и същ iPhone навсякъде, не съхраняваме потребителски пароли, така че нямаме възможност да отключваме устройства, защитени с парола", заявиха от компанията.

Apple, подобно на редица други технологични компании, придава особено значение на криптирането на потребителските данни и други системи за защита на личните данни. В миналото това многократно доведе до конфликти с правоприлагащите органи. Например през 2016 г. Apple попадна в центъра на скандал, тъй като отказа да се съобрази с някои от изискванията на американските власти във връзка с разследването на терористично нападение в Калифорния.

Водещи