COVID-19: Страни в Европа подготвят поетапно вдигане на ограниченията 28.11 | 15:00

Заради наближаващите празници на много места се въвеждат гъвкави мерки

От iNews.bg

Редица европейски страни отчитат забавяне на разпространението на коронавируса и подготвят поетапно вдигане на ограниченията. Заради наближаващите празници обаче на много места се въвеждат гъвкави мерки, които ще важат до края на декември.

От днес влиза в сила първият етап от вдигането на националната карантина във Франция, наложена заради коронавируса. Ще бъдат отворени отново търговските обекти, които не продават стоки от първа необходимост, както и молитвените храмове.

"За нас е важно да отворим отново, защото този уикенд може да е съдбоносен, с наближаващите празници. Ще се опитаме да наваксаме изгубеното през ноември и много разчитаме на тези дни”, каза управителят на магазин Мишел Саяг.

Въведените на 30 октомври карантинни мерки ще бъдат облекчени и хората ще могат да се разхождат вече до три часа, в радиус от 20 км от домовете.

Белгия също разхлабва част от въведените мерки. От 1 декември отварят отново магазините, но ограниченията по коледните празници остават строги.

"Отварянето на магазините ще стане при едно условие: че се направи отговорно и по безопасен начин. В идните седмици няма да има пазаруване за удоволствие. Ще трябва да се пазарува бързо и самостоятелно, освен ако не се придружава човек, който се нуждае от помощ”, обяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро.

Премиерът подчерта, че тази година Коледа и новогодишната нощ ще бъдат празнувани различно и ограниченията за семейни събирания ще останат непроменени и през коледните празници.

Португалия въведе допълнителни  ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса около предстоящите на 1 и 8 декември национални празници. Пътуванията между населените места са забранени на два етапа – от снощи до 2 декември и от 4 до 9 декември. Полицията вече извършва проверки.

"Разбирам, че това е необходимо. Часът е малко неудобен, защото по това време се прибираме от работа и сме уморени, но те си вършат тяхната работа”, смята жителят на Лисабон Едуардо Сантош.

Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано.

Водещи

Най-четени