Huawei заведе дело срещу американската администрация 22.06 | 10:44

Китайците искат да им се върне конфискувано оборудване в Аляска

От iNews.bg

Китайската компания "Хуауей” заведе дело в американския съд срещу Министерството на търговията на страната, като поиска връщането на конфискуваното телекомуникационно оборудване, което се намира в Аляска, предаде БГНЕС.

В продължение на две години американските служители не могат да решат дали да издадат отделен лиценз за износ на тази партида оборудване, която беше изпратена през юли 2017 г. за тестване в лаборатория в щата Калифорния, но в последствие беше изтеглена в Аляска.

Според "Хуауей” дружеството е предало на американската страна цялата поискана информация за продуктите, за които по това време не се е изисквал отделен лиценз. Въпреки това, Министерството на търговията в продължение на 20 месеца не е взело решение.

Във връзка с това "Хуауей” моли съдът да признае, че администрацията на САЩ "незаконно се е въздържала или неоснователно е отложила действията си” по отношение на конфискуваното оборудване, съобщи РИА Новости.

В средата на май Министерството на търговията на САЩ включи "Хуауей” в черен списък, което блокира пътя за компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. "Хуауей” е в списъка на компаниите, на които е забранено да извършват бизнес с американски фирми без нужния лиценз.

"Google” вече прекрати сътрудничеството с "Хуауей” в области, които изискват прехвърляне на оборудване, софтуер и технически услуги, с изключение на тези, които са публично достъпни при отворен лиценз. По-специално, американската компания е лишила "Хуауей” от достъп до актуализации на "Android OS”, с които са оборудвани смартфоните на китайската компания.

Водещи

Най-четени