IN MEMORIAM: Почина Ханс-Дитрих Геншер 01.04 | 14:32

Сърдечна недостатъчност отне живота на 89-годишния германски политик

От iNews.bg

Днес е починал бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Германският политик си отиде на 89-годишна възраст, заобиколен от семейството му, съобщиха от кабинета му.

Ханс-Дитрих Геншер посвети себе си и кариерата си на спирането на Студената война и за обединяването на двете Германии, разделени след Втората световна война. "Нашата цел в Европа е да работим за постигане на мир, в който германският народ да възвърне своето единство”, казва той в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 1975 г., припомня БГНЕС.

Мотото на Геншер беше "отиди при другия – изслушай, поговори". С тази стратегия той играеше голяма роля на международната сцена. Той използваше дипломатическите си умения, за да бъде добре приет като събеседник, коментира "Дойчев Веле”.

Смятан за един от най-добрите политически лидери на Германия, Геншер оглавяваше Свободната демократическа партия.

Той беше външен министър и вицеканцлер на ФРГ между 1974-1992, което го прави най-дългогодишния политик на този пост. През 1989 г., Геншер влезе в заглавията с речта си от балкона на посолството на Западна Германия, когато информира източногерманците, че могат да отпътуват на Запад.

Геншер се оттегля от поста си през 1992 г. През 2013 г. той е сред първите, които се срещнаха с руския олигарх Михаил Ходорковски, освободен след повече от 10 години зад решетките след помилване от руския президент Владимир Путин.

Политикът, роден в германския град Хале през 1927 г., се бореше със здравословни проблеми в продължение на години. Той е починал от сърдечна недостатъчност в дома си.

Водещи