Борбена България бе на косъм от волей квота за Олимпиадата, но мега драма ни разплака 11.08 | 23:54

Момчетата на Силвано Пранди дръпнаха с 2:0 гейма на Бразилия, водеха с доста точки и в третия сет, после изпуснаха мачбол, а в крайна сметка кариоките обърнаха срещата за ужас на цяла България

От iNews.bg

Мъжкият национален отбор на България бе на косъм да спечели квотата за олимпийските игри догодина, след като отстъпи на олимпийския шампион Бразилия с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15) в мач от група А, изигран в Двореца на културата и спорта във Варна. 

С 8 точки и 3 успеха в актива си "селесао" оглави класирането и взе билета за Токио. "Лъвовете" останаха втори със 7 точки (2 победи, 1 поражение). 

Мачът започна равностойно за двата тима, след което родните състезатели излязоха напред в резултата. Впоследствие нашите не срещанаха особени проблеми и си осигуриха комфортна преднина. При 24:18 бразилците поискаха видеочалъндж за докосване на блокадата, което промени развоя на играта. Българите допуснаха грешки и разликата бе стопена на една точка. Това мотивира момчетата на Силвано Пранди и отново заиграха вдъхновено. Последваха нови опити на "селесао" да преодолее нашите, но не се случи нищо повече. Атака на Светослав Гоцев сложи край на гейма при 25:23. 

При приземяване в началото на втората част Тодор Скримов навехна глезена си и напусна принудително терена. Неговото място на полето зае Розалин Пенчев. Възходящата линия на "лъвовете" продължи в следващите минути. Бразилците обаче не останаха безучастни и съумяха да изравнят. Нашите отново набраха инерция и поведоха с три точки. "Селесао" се доближи до съперника, но отново не успя да направи обрат. До средата на гейма ситуацията се повтори, българският тим обаче остана стабилен и непоклатим. Разликата нарастна до 6 точки, южноамериканците опитаха да се върнат, но срещнаха отпора на родните волейболисти. Авансът се увеличи на 2:0 гейма, 

Нашите започнаха силно и в третата част. Състезателите на Ренан дал Зото упорито преследваха противника, но идентично на втория гейм планът им не проработи. Цветан Соколов и съотборниците му удържаха фронта. При 8:7 Силвано Пранди поиска таймаут. След него ситуацията ставаше все по-напечена, играта тръгна точка за точка. "Лъвовете" набраха инерция и се измъкнаха от хватката на бразилците за кратко. При 12:12 интригата отново бе на терена и битката ставаше все по-ожесточена. Сервис на Йоанди Леал изведе "селесао" при 14:13, но нещата дойдоха на мястото си след блок-аут на Мартин Атанасов и атака на Розалин Пенчев. Южноамериканците завързаха играта след две поредни точки, борбата отново бе точка за точка. Бразилия поведе с две точки при 23:21, родният тим обаче излезе от ситуацията. До края имаше още няколко инфарктни ситуации и в крайна сметка латиноамериканците спечелиха гейма след 8 геймбола и намалиха пасива си. 

Решителният четвърти гейм стартира равностойно, след което "селесао" излезе напред. Българите се доближиха до съперника, но разликата отново набъбна. В средата на частта в игра влязоха Венелин Кадънков и Добромир Димитров. Преднината бе стопена на една точка, след второто техническо прекъсване отново се увеличи. Тя се запази до края на гейма и резултатът бе изравнен 2:2 гейма. 

Двубоят влезе в тайбрек. Нашите успяха да поведат при 4:2, но отново играчите на Ренан дал Зото изравниха и дори поведоха. Предимството на южноамериканците се запази до 10:7, след което българските състезатели намалиха дистанцията. В последния момент на терена (14:11) се появи Николай Пенчев, който замени брат си Розалин. Смяната не даде ефект и бразилците спечелиха мача и квотата за игрите догодина. 

Водещи

Най-четени