Джокович записа рекорд с титлата си в Австралия 02.02 | 17:20

Сърбинът с осма титла от Големия шлем

От Даниел Любомиров

Световният №1 Новак Джокович спечели дуела с Анди Мъри и вдигна за пети път в кариерата си шампионския трофей от Australian Open, като по този начин сърбинът завоюва и своята общо осма титла от турнири от Големия шлем.

По този начин Джокера се изравни с три от най-големите легенди на тениса - Джими Конърс, Иван Лендъл и Андре Агаси, които също завършиха кариерите си с по осем трофея от Шлема.

Убедителен лидер в това отношение остава Роджър Федерер със своите 17 титли от Големия шлем, докато второто място се дели от Пийт Сампрас и Рафаел Надал с по 14.

Шведската легенда Бьорн Борг се отказа от тениса с 11 титли, което го нарежда на четвърто място в своеобразната класация за величие.

Световният №1 Новак Джокович спечели титлата на Australian open за рекорден пети път в Open ерата на тениса, след като надделя трудно над шестия поставен в схемата Анди Мъри със 7:6 (5), 6:7 (3), 6:3, 6:0 след 3 часа и 39 минути игра на централния корт "Род Лейвър Арина”.

Предишните триумфи в Мелбърн на сърбина са от 2008, 2011, 2012 и 2013 година.

Джокович и Мъри са се срещали 23 пъти до сега, като световният №1 има 15 победи и само 8 загуби. Последната им среща бе на Мастърса в Париж през 2014, когато Ноле се наложи със 7:5, 6:2 над британския си съперник. Също така Джокера е в серия от четири последователни успеха.

Световният №1 победи последователно Стан Вавринка и Анди Мъри в последните си две срещи от надпреварата, като и в двата случая Джокович затвори мачовете на нула в последния сет, унижавайки съперниците си с т.нар. в тениса "геврек".

Любопитното е, че Новак Джокович е първият тенисист в историята на "оупън ерата" на тениса, който успява да затвори полуфинал и финал на турнир от Големия шлем с "геврек".

Срещу Стан Вавринка сърбинът се наложи в пет части - 7-6 3-6 6-4 4-6 6-0, докато на финала Ноле пречупи олимпийския шампион Анди Мъри със 7-6 6-7 6-3 6-0.

Водещи

Най-четени