Европарламентът с ултиматум към ЕК: 2 седмици за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона! 10.06 | 19:01

Новият инструмент за защита на бюджета на ЕС би трявало да е в сила от 1 януари 2021 г. и да се прилага и за фондовете за възстановяване

От iNews

Европарламентът даде днес двуседмичен срок на Европейската комисия да предложи механизъм за обвързване на върховенството на закона с отпускането на еврофондове. С 506 гласа "за", 150 гласа "против" и 28 гласа "въздържал се" евродепутатите отбелязват, че новият инструмент за защита на бюджета на ЕС би трявало да е в сила от 1 януари 2021 г. и да се прилага и за фондовете за възстановяване. Въпреки това Комисията не е предложила никакви мерки съгласно новите правила и не е спазила крайния срок 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента. Това "представлява достатъчно основание за предприемане на правни действия срещу Комисията съгласно член 265 от Договора за функциониране на ЕС", заявяват те, което означава, че ще сезират Съда на ЕС в Люксембург за бездействие на ЕК.

Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, подчертават евродепутатите, и възлагат на председателя Давид Сасоли да призове Еврокомисията най-късно в срок до две седмици от приемането на настоящата резолюция, да "изпълни задълженията си" по новия регламент. За да бъде подготвен, "междувременно Парламентът незабавно започва необходимата подготовка за евентуални съдебни производства срещу ЕК".

Регламентът за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, предназначен да защитава средствата на ЕС срещу евентуална злоупотреба от страна на правителствата на държавите от ЕС, влезе в сила на 1 януари 2021 г. При новите правила, обаче, не са предложени съответните мерки. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането им, така че държавите членки да могат да го оспорят пред Съда на ЕС (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и Комисията да може разработи конкретни насоки за прилагане.

В резолюция, приета през март 2021 г., Европейският парламент отново изтъкна, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно действие, и определи 1 юни като краен срок за приемането на насоките, но и той не бе спазен от ЕК. Еврокомисията се оправда, че очаква решение на Съда на ЕС до дни по жалбата на Полша и Унгария срещу новите бюджетни правила. Комисията отбеляза, че вече е готова с първите набелязани стъпки, но предпочита да изчака съдебното становище.

Евродепутатите очакват ЕК бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава, където сериозно е застрашено справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейския бюджет. Според ЕП следва да се прилагат всички възможности, включително и предложение за задействане на процедурата по чл.7 от договора за ЕС, по която дадена страна може да бъде лишена от право на глас при взимането на общите решения.
ЕП добавя, че нарушенията на демокрацията и основните права, включително нападките срещу свободата на медиите и журналистите, както и на свободата на сдружаване и събиране, трябва да бъдат сред поводите за предприемане на бюджетни мерки.

Водещи

Най-четени