Коста се разписа, Испания громи 12.10 | 23:41

Нападателят записа 550 минути без гол

От Иво Вецев

Европейският шампион Испания се върна на пътя на победата, след като в третия си двубой от квалификациите за Евро 2016 възпитаниците на Висенте дел Боске спечелиха безпроблемно с 3:0 като гост на Люксембург.

Най-важният момент от срещата обаче дойде в 69’, когато Диего Коста отбеляза първия си гол за Испания след куп пропуски в двубоя. Той записа над 500 минути без да отбележи гол на международно равнище, а за сравнение за Челси той вкара 8 гола в първите си 500 минути.

Иначе Испания нямаше никакви проблеми и Силва вкара красив гол в 27’, а Алкасер отбеляза 3-ия си гол в 3 мача в 42’ за 2:0. Коста успя да се отпуши за 3:0, докато резервата Бернат успя да фиксира крайното 4:0 в 87’ след бърза акция в "червено”.

Европейският шампион обаче остава на 2-о място в групата, след като през седмицата Испания загуби с 1:2 от Словакия, като именно словаците са с пълен актив от 9 точки и оглавяват еднолично група C.

Най-съществената разлика в състава на Висенте дел Боске в сравнение с този срещу Словакия беше появяването на Давид Де Хеа, който смени капитана Икер Касияс. Алкасер и Коста поведоха нападението.

Испания започна целеустремено срещата, като се заредиха положение след положение пред вратата на Люксемург. Най-деен пред противниковата врата беше Диего Коста, който обаче продължи да прави пропуск след пропуск.

На три пъти той изкочи на отлични позиции, като още в 10’ Жубер го спря, спасявайки удар с глава. Вратарят спаси още няколко удара на нападателя, който излезе и сам срещу него, но стреля изключително неточно.

След многото пропуски на Коста и Пако Алкасер изпусна сам срещу Жубер, след като получи отличен пас от нападателя на Челси, но прати топката в аут от 3 метра. Все пак в 27’ вратата на Люксембург беше разпечатана.

В 27’ изсипана топка към Коста беше избита пред наказателното поле, където Силва овладя отлично и мощен удар от въздуха прати топката в горния десен ъгъл на вратаря – 1:0 за гостите.

Последваха още няколко пропуска на Коста, както и две отлични спасявания на Давид Де Хеа, който показа отлична сигурност в първия си двубой от квалификациите за Евро 2016, както и първата си официална среща като титуляр под рамката на вратата на Испания.

В края на полувремето европейският шампион успя да удвои резултата, но автор на гола отново не беше Коста. В 42’ продължителна акция в "червено” завърши с остро центриране към Силва, който отклони топката за Алкасер – удар и 2:0 за "ла фурия”.

През второто полувреме Испания намали драстично темпото, но все пак в 69’ дойде моментът на Диего Коста. При центриране от корнер Пике свали за Бартра, който пробва удар от воле. Топката обаче отиде в Коста, който се завъртя и прати топката във вратата – 3:0 и край на серията от 550 минути без гол с националните отбори на Бразилия и Испания.

 Към края Люксембург погледна по-смело към вратата на Де Хеа и в 88’ домакините бяха наказани, след като мълниеносна атака позволи на резервата Бернат да изскочи зад отбраната и да отбележи дебютния си гол за Испания – 4:0.

Водещи

Най-четени