Николай Михайлов е футболист номер 1 на България за тази година 23.12 | 16:44

Вратарят на Твенте спечели анкетата на журналистите пред Стилиян Петров и Димитър Бербатов

От Даниел Любомиров

Вратарят на националния отбор по футбол Николай Михайлов беше избран за футболист номер 1 на България за 2011-та година. Стражът на Твенте спечели 51-ата анкета на журналистите с 224 точки и остави зад себе си дежурните номинирани в топ 3 от последните години Стилиян Петров и Димитър Бербатов.

Синът на президента на БФС Борислав Михайлов ще получи отличието си на церемония в комплекс "Царско село" днес от 18:30 часа, която ще бъде излъчена директно по Канал 1 на БНТ.

Очаквано Бербатов не стана победител за пореден път, след като сам пожела това, но по-любопитен е фактът, че капитанът на Астън Вила и националния ни отбор Стилиян Петров е спечелил повече гласове от него – Петров има 200 точки, а Бербатов – 196.

Станислав Манолев, чийто отбор ПСВ късно снощи отстрани Твенте с Ники Михайлов в състава си за Купата на Холандия, завърши на 4-то място с 32 точки. Десетката допълват Ивелин Попов (Газиантепспор), Тодор Янчев (ЦСКА), Христо Йовов (Левски), Владимир Гаджев (Левски), Васил Лукаев (Шипка Драгор), Станислав Генчев (Лудогорец), Мартин Петров (Болтън) и Михаил Александров (Лудогорец).

За най-добър вратар в българския шампионат бе определен Стоян Колев, който допусна най-малко попадения през есенния дял на Виктория футболно първенство – само 5 като страж на Черноморец. Втори и трети станаха Пламен Илиев от Левски и Райс М'Боли от ЦСКА.

Топ защитникът по българските терени тази година е Иван Бандаловски, който спечели Купата и Суперкупата на страната, като си заслужи и място в националния отбор, благодарение на изявите си в ЦСКА. Зад него са класирани Александър Барт (Литекс/Лудогорец) и Траян Дянков (Черноморец).

Емил Гъргоров направи впечатляващо завръщане в България с екипа на Лудогорец през есента и спечели симпатиите на журналистите, които го определиха за най-добър халф в А група. Съотборникът му Марселиньо е на второ място, трети е Георги Миланов от Литекс.

Голмайсторът на ЦСКА Янис Зику пък е безспорният победител сред нападателите, тъй като реализира 14 гола за "армейците" в първенството до момента. Йордан Божов от Славия и Светослав Тодоров от Литекс допълват призовата тройка.

Най-прогресиращият млад играч и вероятно бъдещ редовен титуляр в националния ни отбор е Георги Миланов от Литекс. Младият талант на шампионите е следван от Пламен Илиев от Левски и Михаил Александров от Лудогорец.

Резултати от анкетата Футболист на годината за 2011-а година:

1. Никoлай Михайлов "Твенте" 224 точки
2. Стилиян Петров "Астън Вила" 200
3. Димитър Бербатов "Ман. Юнайтед" 196

Станислав Манолев ПСВ Айндховен 32
Ивелин Попов "Газиантепспор" 23
Тодор Янчев ЦСКА 15
Христо Йовов "Левски" 7
Владимир Гаджев "Левски" 6
Васил Лукаев "Шипка" (Драгор) 6
Станислав Генчев "Лудогорец" 4
Мартин Петров "Болтън" 4
Михаил Александров "Лудогорец" 4

Най-добър вратар


Стоян Колев "Черноморец" - 51 точки
Пламен Илиев "Левски" 40
Райс М'Боли ЦСКА 20

Най-добър защитник


Иван Бандаловски - ЦСКА - 40 точки
Александър Барт "Литекс"/"Лудогорец" 15
Траян Дянков "Черноморец" 10

Най-добър полузащитник


Емил Гъргоров - ЦСКА/"Лудогорец" - 24 точки
Марселиньо "Лудогорец" 14
Георги Миланов "Литекс" 13

Най-добър нападател


Янис Зику -  ЦСКА - 64 точки
Николай Божов "Славия" 9
Светослав Тодоров "Литекс" 8

Най-прогресиращ млад играч


Георги Миланов - "Литекс" - 58 точки
Пламен Илиев "Левски" 15
Михаил Александров "Лудогорец" 13

В анкетата участваха 128 журналисти, представители на 55 медии.

Водещи

Най-четени