Скандал спря Петерханзел към 12-а титла в "Дакар" 17.01 | 09:53

Отборни заповеди попречиха на французина да щурмува върха

От Даниел Любомиров

11-кратният победител в рали "Дакар" Стефан Петерханзел стана жертва на скандални отборни заповеди, които му попречиха да се пребори за лидерството след 11-ия етап и да спечели 12-а титла в най-мащабното и най-тежко офроуд състезание в света.

Отборът X-Raid очакваше Петерханзел да щурмува лидера Нани Рома (и двамата карат Мини), след като през последните 3 дни от 40-минутния пасив на легендарния французин бяха стопени цели 38 след страхотно каране от негова страна.

Рома нямаше да има никакъв шанс да защити водачеството си, когато автомобилите се впуснаха в 605-километровия етап от Антофагаста до Ел Салвадор. Заради отборните нареждания обаче Петерханзел призна, че само се е возил към финала на отсечката, в резултат на което изоставането му от върха набъбна леко на 5 минути.

"Отборът иска да има 3 Мини-та на подиума и затова ни казаха да не предприемаме никакви рискове и на практика да запазим сегашното статукво. Изключително много съм разочарован, защото виждах как тежкия ни труд от последните дни се отплаща. За кратко време стопихме изоставане от 40 минути", оплака се Петерханзел.

Орландо Теранова спечели 11-ия етап, но остава 4-ти в генералното класиране. Лидер продължава да бъде Рома с 5 минути аванс пред Петерханзел, докато 3-ти е друг пилот на Мини – Насер Ал Атия.

Повече за останалите класове в рали "Дакар" четете в Sporta.bg

Най-четени