София домакинства „Световния пробег на мира“ 21.02 | 13:43

Стартът на международната щафета ще бъде даден в София следващия вторник

От iNews.bg

Тази година за първи път България и в частност София, ще бъде домакин на старта на "Световния пробег на мира”. Международната щафета ще се проведе под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата и Министерство на образованието. Стартът ще се състои на 27 февруари от 11:00 часа на Национален стадион "Васил Левски” пред централния вход.

Дейвидсън Хепбърн, президент на ЮНЕСКО 2009 - 2011 г., отправи послание към България по повод предстоящото домакинство на старта на щафетата, посветена на мира и единството - Peace Run. Тази година за първи път в 31-годишната история на Peace Run, София ще бъде домакин на големия старт на Световния пробег на мира. Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света, ще стартира от столицата на 27 февруари, като ще премине през 11 града в България, а след това – през всички държави на Стария континент.

В специално заснет видеоклип Хепбърн, който подкрепя инициативата от нейното създаване и е бил неин факлоносец, приветства избора на София за начало на Пробега на мира. Той изтъква добротата и гостоприемството на българския народ, а България като пример за единството и мирното съжителство, въпреки етническите и религиозни различия.

"Поздравявам България и Ви приветствам за домакинството на старта на Пробега на мира, 2018 г. Нека светлината на факела просветли сърцата и умовете на всички, които срещнете по пътя си. Затова вие, българи, вървете напред и превърнете най-ценната мечта за мир в жива реалност. Повярвайте! Аз съм с Вас на всяка крачка по пътя!”, споделя Дейвидсън Хепбърн в своето емоционално обръщение към българския народ. (https://www.youtube.com/watch?v=tJKmLLMY2Eg)

Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км., преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Освен Дейвидсън Хепбърн, част от популярните факлоносци са Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира. Повече информация за маршрута в България, както и съпътстващите активности, можете да намерите на peacerun.org/bg.

Водещи

Най-четени