Експерт: Хакерите ни удрят, защото масово използваме стар софтуер 15.05 | 10:41

Никой не бе подготвен за мащабната атака на WannaCry, такава отдавна не беше имало

От iNews.bg

Причината хакерската атака от вируса WannaCry да засегне толкова много държави и компютри е в ниското качество на най-раязпространените операционни системи и антивирусни програми. Това каза пред Радио "Фокус" Димитър Ганчев, интернет специалист от организацията "Интернет общество". По думите му през последните 10 години не се е срещала подобна атака, от каквато бяха засегнати над 150 държави през миналата седмица. Той стана и поредният експерт, който предупреди, че вероятно ще последват и още такива атаки.

"Очевидно никой не е подготвен за такъв мащабен проблем, тъй като в последните 10 години не е имало такъв. Обикновено има целенасочени атаки към определени институции или конкретен сървър, но масово разпространение на зловреден софтуер отдавна не е имало. Никой друг освен авторът на операционната система не може да вземе кой знае какви мерки. В интерес на истината мерки са били взети преди около 2 месеца и всички, които през това време са си ъпдейтнали компютрите, могат да бъдат спокойни. Факт е обаче, че доста голям брой компютри по света са със стари версии на операционната система и фактически те остават незащитени", обясни още Ганчев.

Той добави, че след заразяването с подобен вирус обикновеният потребител няма какво да направи. Това, което се случва, е подмяна на информацията в персоналния компютър и искането на откуп за нея, но почти липсват случаи, в които информацията да е била възстановена, отбеляза още специалистът. Ганчев коментира също, че е необходимо повишаване нивото на защита на компютрите и то на световно ниво.

Водещи

Най-четени