Изследване демонстрира ефекта от 4К резолюцията върху зрителите 27.11 | 22:31

Проучването е на Samsung и Mindlab International

От Ивайло Коралски

За да открият отговор на подобно питане Samsung в партньорство с Mindlab International, проведе изследване върху множество потребители. В кратце, резултатите от изследването показват, че видео съдържание, излъчвано на дисплей с ултрависока резолюция (UHD) е 38% по-поглъщащо в сравнение с Full HD (1080p) екраните.

Full HD резолюцията (1920x1080 пиксела) позволява възпроизвеждането на картина с над пет пъти повече информация спрямо стандартната резолюция, а телевизорите с ултрависоката резолюция (UHD) могат да възпроизведат четири пъти повече детайли спрямо Full HD моделите. В проучването са взели участие хора на възраст между 18 и 65 години, като техните реакции са следени посредством електроенцефалография (ЕЕГ), електродермална активност и пулс. Те са гледали телевизионно съдържание от популярната видео услуга Netflix и футболен мач веднъж на UHD и веднъж на HD телевизор. За да се подсигури непредубедеността на участниците, те не са знаели, коя е марката производител на телевизорите.

Съдържанието в ултрависока резолюция е било по-привлекателно и атрактивно, по-лесно за възприемане и осмисляне от потребителите.

Нататък, визуалната обработка от страна на участниците в проучването е с 62% по-добра спрямо гледането на футболен мач на Full HD телевизор, което показва, че хората използват по-голяма част от своя мозък, за да обработят информацията. По-високата мозъчна активност означава по-детайлно и богато възприемане на случващото се на терена.

По време на изследването, участниците са се чувствали с 25% по-ангажирани със случващото се на екрана, когато са гледали съдържанието за първи път на SUHD телевизор. Те също са посочили, че се чувстват по-фокусирани и по-концентрирани – добри черти за любителите на екшън филми. Невропсихологът д-р Дейвид Луис, председател на Mindlab International споделя изследването по следния начин: "Телевизорите с ултрависока резолюция значително подобряват визуалното преживяване – това се доказа от изследването, което проведохме за Samsung. Наистина е невероятно как технологичните нововъведения могат да провокират значителни физиологични реакции и да променят начина, по който гледаме телевизионно съдържание и се забавляваме."

И още участниците са били привлечени в значително по-голяма степен (20%) към съдържанието, което са гледали на UHD телевизор в сравнение с Full HD екран, което провокира позитивна емоционална реакция. При гледане на видео клипове за втори или трети пъти хората, които са ги изгледали на UHD телевизор са ги намерили с 29% по-привлекателни спрямо участниците, изгледали ги на Full HD дисплей.

Разбира се, всякакви изследвания са нищо, без да сами да усетите евентуалната разлика между резолюциите. Именно вашето възприятие трябва да ви подскаже дали си заслужава да инвестирате в 4К телевизор.

Водещи

Най-четени